Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

[:ru]Как годовой тариф на газ повлияет на субсидии для украинцев[:ua]Як річний тариф на газ вплине на субсидії для українців[:]

[:ru]С 1 мая украинцев автоматически переведут на новые газовые контракты. Поставщики зафиксируют цены на целый год. Как это скажется на субсидии?

Об этом говорится в материале РБК-Украина, передает НСН.

Что предлагают бытовым потребителям?

В Украине появится годовой газовый продукт для населения. Новые правила на днях установил регулятор. Каждый поставщик должен до 25 апреля включительно опубликовать на своем сайте предложение с фиксированной ценой на год. С 1 мая всех украинцев автоматически переведут на этот тариф.

“Ключевая идея годового контракта – зафиксировать цену на газ на целый год. Потребитель платит точно так же, как он платил раньше, до 25 числа следующего месяца, в порядке оплаты вообще ничего не поменялось. Цена зафиксирована на весь год, а оплата производится в зависимости от объема потребления”,объяснила руководитель отдела внешних коммуникаций “ЙЕ Энергия” Ольга Каменец.

Важный момент: поставщики не могут увеличивать цену, установленную в годовом контракте, только снижать. Потребитель может в любой момент отказаться от новых условий и перейти на другой продукт (месячный, квартальный, особый тариф на отопительный сезон и т.д.) или же вообще уйти к другому поставщику. Но в случае ценовых колебаний вернуться назад уже может не получиться.

“ГК “Нафтогаз Украины” не ограничивает клиентов в количестве и частотности переходов от одного тарифного плана к другому. Однако обращаем внимание: в проекте соответствующего постановления НКРЕКП говорится, что каждый поставщик самостоятельно принимает решение об ограничении с точки зрения частоты и количества смен тарифных планов”,уточнил директор дивизиона “Розничный бизнес” группы “Нафтогаз” Максим Рабинович.

В компании также добавили, что для субсидиантов и льготников ничего не меняется. Субсидия остается монетизированной. Во время смены поставщика потребитель не теряет субсидию и соцвыплаты.

“Договорились с Минсоцом, что субсидианты даже не должны сейчас нести никакие справки и посещать органы соцстраха в связи с карантином. Теперь информацией о клиентах каждый месяц обменивается исключительно поставщик с управлением соцзащиты населения. Мы заинтересованы в том, чтобы человеку насчитали субсидию, чтобы он ею заплатил за газ”,рассказали изданию в ГК “Нафтогаз”.

Пока ни один из крупных поставщиков не смог открыть свою цену на годовой продукт. Не под запись участники рынка сходятся во мнении, что она точно не останется на уровне 6,99 грн за кубометр. При этом многие ждут, когда свое предложение опубликует “Нафтогаз”, чтобы понимать приблизительный порядок цен.

В то же время источник РБК-Украина в правящих кругах говорит, что с 1 мая ожидается повышение цены на газ. Предполагается, что в годовых тарифах украинцы увидят цифру на уровне 7,99 грн/м3.

“Летом всем все равно, а вот зимой могут быть проблемы”,резюмировал он.

[:ua]З 1 травня українців автоматично переведуть на нові газові контракти. Постачальники зафіксують ціни на цілий рік. Як це позначиться на субсидії?

Про це йдеться у матеріалі РБК-Україна, передає НСН.

Що пропонують побутовим споживачам?

В Україні з’явиться річний газовий продукт для населення. Нові правила днями встановив регулятор. Кожен постачальник повинен до 25 квітня включно опублікувати на своєму сайті пропозицію з фіксованою ціною на рік. З 1 травня всіх українців автоматично переведуть на цей тариф.

“Ключова ідея річного контракту – зафіксувати ціну на газ на цілий рік. Споживач платить точно так само, як він платив раніше, до 25 числа наступного місяця, у порядку оплати взагалі нічого не змінилося. Ціна зафіксована на весь рік, а оплата проводиться в залежності від обсягу споживання”,пояснює керівник відділу зовнішніх комунікацій “ЙЕ Енергія” Ольга Каменець.

Важливий момент: постачальники не можуть збільшувати ціну, встановлену в річному контракті, тільки знижувати. Споживач може в будь-який момент відмовитися від нових умов і перейти на інший продукт (місячний, квартальний, особливий тариф на опалювальний сезон тощо) або ж взагалі піти до іншого постачальника. Але у випадку цінових коливань повернутися назад вже не може вийти.

“ГК “Нафтогаз України” не обмежує клієнтів у кількості та частотності переходів від одного тарифного плану до іншого. Однак звертаємо увагу: у проекті відповідної постанови НКРЕКП йдеться, що кожний постачальник самостійно приймає рішення про обмеження з точки зору частоти і кількості змін тарифних планів”,уточнив директор дивізіону “Роздрібний бізнес” групи “Нафтогаз” Максим Рабінович.

У компанії також додали, що для субсидіантів і пільговиків нічого не змінюється. Субсидія залишається монетизованою. Під час зміни постачальника споживач не втрачає субсидію і соцвиплати.

“Домовилися з Мінсоцом, що субсидіанти навіть не повинні нести жодних довідок і відвідувати органи соцстраху у зв’язку з карантином. Тепер інформацією про клієнтів кожен місяць обмінюється виключно постачальник з управлінням соцзахисту населення. Ми зацікавлені в тому, щоб людині нарахували субсидію, щоб вона нею заплатила за газ”,розповіли виданню в ГК “Нафтогаз”.

Поки ні один з великих постачальників не зміг відкрити свою ціну на річний продукт. Не під запис учасники ринку сходяться на думці, що вона точно не залишиться на рівні 6,99 грн за кубометр. При цьому багато хто чекає, коли опублікує свою пропозицію “Нафтогаз”, щоб розуміти приблизний порядок цін.

Водночас джерело РБК-Україна в правлячих колах каже, що з 1 травня очікується підвищення ціни на газ. Передбачається, що в річних тарифах українці побачать цифру на рівні 7,99 грн/м3.

“Влітку всім все одно, а ось взимку можуть бути проблеми”,резюмував співрозмовник.

[:]

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×