Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

Прес-конференція Зеленського: про що говорив президент (основні тези)

Сьогодні, 20 травня, Володимир Зеленський провів прес-конференцію, присвячену двом рокам на посту президента України, і це стало центральною подією дня. Про що говорив голова держави? Основні тези виступу і спілкування з журналістами, яких було близько 200, НСН надає, посилаючись на Depo.ua.

Про пріоритети

Зрозуміло, що ми будемо будувати країну, але в широкому сенсі цього слова. Будувати, добудовувати, а деякі галузі – будувати з нуля.

Які пріоритети? Один – ми будуємо країну без олігархів, країну для 40 мільйонів, а не для сотні Forbes, де держава повинна допомагати бізнесу, а не великий бізнес жити за рахунок бюджету.

Ми будуємо країну? яка захищає свій суверенітет і проводить потужну санкційну політику.

Ми будуємо країну, де всі будуть рівні перед законом.

З нуля ми будуємо судову реформу, антикорупційний суд, конституційний суд. Ми будуємо країну у смартфоні – сьогодні 10 млн користувачів “Дії”. Ми будуємо країну, яка будує. Це бачать українські громадяни. Йдеться вже про тисячі кілометри нових доріг, сотні шкіл, садочків, стадіонів, аеропорти, ЦНАПи. Ми будуємо країну, де земля належить народу – це не гасло, це реформа.

Я хочу будувати справедливу Україну без бідності, збільшення мінімальної зарплати з 4 до 5, до 6, і потім 6,5 тис. грн. Щодо пенсії, я справедливості не бачу, тим не менше система 80+ запрацювала. Але цього замало, буде пенсійна реформа.

Підтримуємо бізнес – 800 тис. людей отримали по 8 тис. підтримки від держави. Найголовніший пріоритет – ми будуємо країну без війни. Це складний, не дуже швидкий шлях. По цеглинах збираючи мир. Ми розуміємо, що мир повинен бути назавжди, і це залежить від міцності нашої армії.

Про День незалежності

Свято буде зі змістом, його запам’ятають українці назавжди. 23 серпня– День прапора України, у всіх регіонах піднімуться великі прапори, спеціально побудовані до цього дня. Крім цього, 23 серпня буде перший саміт про деокупацію Кримського півострова. Це наша Кримська платформа. Будуть багато представників країн, будуть підписані важливі документи. В цілому, думаю, у нас буде 30 країн представлено. Ми започатковуємо в Україні саміт перших леді і джентельменів – там будуть дуже важливі безпекові питання, яких зазвичай лідери не піднімають. Також 23 серпня буде великий концерт великих українців – зірок опери та балету – які приїдуть з усіх куточків світу. 24 серпня – День незалежності, буде військовий великий парад. Як на суші, так і на воді. І на Дніпрі, і в Одесі, і в Києві на Майдані. Великий концерт українських зірок на Олімпійському буде ввечері.

Ще буде 22 серпня – “Національна легенда”. Буде започаткована премія, будемо відзначати великих українців, які прославляють Україну. Буде нагородження і великий концерт.

Ми обов’язково привеземо Конституцію Пилипа Орлика вперше в Україні. У людей буде вільний доступ, можливість побачити Конституцію.

Росія дуже важко сприймає Кримську платформу. Для нас важливо, що з’явився перший серйозний майданчик з деокупації Криму. Там будуть розглядатися кроки до деокупації. Відкриємо офіс, де будуть займатися питаннями деокупованого Криму. Це дуже серйозний крок вперед.

Про припинення війни

Вирішення питання війни та деокупація територій – ми віримо, тимчасово окупованих – на жаль, залишається найпріоритетнішим питанням. Довго йде цей процес.

Вчора була зустріч у відеоформаті ТКГ. Через ковід ускладнилася ситуація, щоб зустрілися лідери в нормандському форматі. Тим не менш вчора нарешті домовилися про відкриття КПВВ.

Ви знаєте, що сім місяців поспіль ситуація була стабілізована – в 10 разів була зменшена кількість обстрілів, поранень, смертей. Далі – декілька напрямків. Ми будемо йти далі в Нормандському форматі. У мене була веб-зустріч з Макроном, було доєднання Ангели Меркель – я відчуваю їхню підтримку. Я думаю, вони мають підтримувати сильніше. Останнім часом вони послаблюють свої позиції. Це повязане, в тому числі, з санкційною політикою.

Але вони підтримують Україну. Зараз є узгоджені кластери Німеччиною і Францією. Не підтримує їх Російська Федерація. Тому я запропонував зустріч президенту Російської Федерації в будь-якій точці Донбасу. Президент Росії запропонував у Москві.  Але зазвичай такі зустрічі йдуть або у зоні конфлікту, або на нейтральній території

Зараз є певні домовленості. Певна підготовка йде.

Я виступаю за пряму розмову з президентом Російської Федерації. Зараз 35 тис. (ворожих військ, – ред.) знаходиться в Криму, 35 тис. на Донбасі, 47-80 тис. взовж кордонів. Ми бачимо дуже повільне зменшення військових. Поки що 3,5 тис. у Криму і все. Така напруга може бути як мінімум до вересня.

Наші європейські партнери повністю підтримують Нормандський формат і не бачать альтернативу. Додатково до нормандського формату та розмови з лідером Російської Федерації, я ще бачу формат залучення США. Ми повинні припинити війну зараз, я дуже цього хочу.

Про “кінець епохи бідності”

Закінчується епоха корупції. Потужна санкційна політика. Да, я знайшов шлях інший, через РНБО. Але останнім часом почали працювати і прокурори, і СБУ, і поліція. Навіть сьогодні були заарештовані два вори в законі. Щодо корупції, ми чистимо вертикалі, вибудовані великим бізнесом. Ці вертикалі в кожній інституції нашої держави. В кожному міністерстві, у парламенті великий вплив цих людей.

Епоха бідності – це найскладніше. Сподіваюся, буде підтримка правоохоронців, і я не залишуся сам на сам з ціма групами. Зараз я дуже добре себе почуваю, розумію, куди я йду. Щодо бідності, не все залежить від мене. Тисну на уряд, щоб збільшували мінімалку і пенсії. Їм непросто, економіка розвивається повільно через ковід. Але епоха бідності закінчиться, коли всі будуть сплачувати податки, буде діджиталізація.

Про авторитаризм

Я підтримую незалежність Нацбанку. Можете прямо запитати колишнього керівника, пана Смолія. Щодо його звільнення – я боровся, щоб були зменшені відсотки по кредитах. Замість 20-25%, що були до нового керівника, програма 5-7-9% з’явилася. Зараз я борюся, щоб працювала програма “Іпотека під 7%”.

Пана Кирила Шевченка я не знав. Я запросив на зустріч всіх представників банків і наших міжнародних партнерів, вони назвали три кандидатури. Одного з трьох обрала держава. Це – до питання лояльності. Якщо є кредити, як я обіцяв народу, який у нас може бути діалог. Це незалежна інституція. Тільки в складні моменти ми збираємося і я всіх бачу.

Про Коболєва

Що стосується “Нафтогазу”, у нього є керівник – Уряд України. Він повинен наповнювати бюджет, згідно з обіцянками. НАК “НАфтогаз” показав, що в цьому році вони нам планували 11 млрд збитків. Як головний акціонер, уряд прийняв рішення змінити керівництво, і я впевнений таких збитків не буде. Закриються офіси, які лобіювали. Закриються ЗМІ, які лобіювали. Там великі гроші, і платимо ми всі.

Про РНБО

В РНБО входять всі інституції – Кабмін, прем’єр, голова Верховної Вади, правоохоронці. Деякі з них не голосують за санкції проти Медведчука. Це їхня думка, їхнє рішення. Ми доводимо один одному і голосуємо. Це відповідальність кожного.

Про закон про олігарів

Головний зміст і філософія закону…Це моя ідея, тому цього закону досі немає, ми детально підходимо до кожної норми. Закон готовий майже на 100%, думаю, він з’явиться наступного тижня. Ми не хочемо вбити великий бізнес, але ми точно вбиваємо зміст і вплив олігархічної системи: впливу на медіа та політику не буде. Впливу на чиновників не може бути. Люди отримають квиток “олігарх”, з’являться у відповідному реєстрі – через це можуть втратити велику частину бізнесу за кордоном. Через появу такого поняття на законодавчому рівні як олігарх.

Всі хочуть, щоб великий бізнес залишався і збільшував кількість робочих місць. У них є вибір – залишитися і щось робити. Вони з’являтся у реєстрі і підпадуть під санкції. У них є можливість не стати олігархами. Їм буде наданий час позбавитися всього впливу. Навіть ми їм покажемо, яким чином. Глухого куту для них не буде. Це нормальний закон з повагою до великого бізнесу.

Є три пункти (визначення олігархами, – ред.) – вплив на медіа, участь у політичному житті, вплив на депутатів, чиновників. міністрів. І третє – сума активів. Вона також вплине. При об’єднанні цих трьох чинників людина потрапляє в реєстр олігархів. Якщо вони потрапили, їм буде багато речей заборонено. Так (це означає, що людина не може бути нардепом у Верховній Раді).

Про справу Шеремета

Я не втручаюся у діяльність правоохоронців та суду, але я знаю детально, що відбувається. Мені не все одно, якщо ці люди невинні. Ми переписуємося з Яною Дугар, мені не все одно.

Чи може Аваков залишитися в такій ситуації (якщо доведуть, що заарештували невинних людей, – ред.)? Ні, і він це знає.

Щодо справи Шеремета, я вивчаю багато інформацію. Якщо б я вірив, що Яна Дугарь має відношення, я б не переписувався. Я не знаю, хто вбивця. Якби я знав, все б зробив, щоб заарештувати цих людей. Мені дуже жаль, що ми втратили журналіста.

Ймовірність причетності тих чи інших осіб, які можуть бути пов’язаними з контррозвідкою, напевно, є.

Про збільшення податків

У одному з законів є збільшення податків на залізну руду. Чи не боюся я, що відповідні підрпиємства підуть в тінь? (натяк на компанії Ріната Ахметова. – ред.) Я вважаю, що це нечесно. Надра, згідно з Конституцією, належать українцям. Треба збільшувати податок. Так, розумно, щоб ніхто не йшов у тінь. Ми розуміємо чітко, хто скільки заробляє. Ми розуміємо, як зробити, щоб ніхто не закривав бізнес. Але, коли у нас війна, заробляти 200-300% ми не дамо. Я точно знаю, де знаходиться тінь. Подивіться на наші заправки – -вже нормальна ціна на паливо. Міжнародна ціна буде зростати, і ми будемо зростати.

Щодо податків, не треба маніпулювати – малий і середній бізнес не будуть сплачувати більше податків. Великому бізнесу треба допомагати державі. Вони допомагають державі, держава підтримує їх. Ринкова ціна на металургію зростає, можна збільшити надходження в бюджет.

Про референдуми

Одна з важливих реформ – народовладдя, волевивлення людей. Вони можуть ініціювати важливі питання. Цю можливість ми надали законом про референдум. Формат референдуму може бути ініційований саме народом України. На місцях люди знають свої проблеми набагато краще – закон про місцеві референдуми Руслан Стефанчук подасть на розгляд Верховної Ради. Щодо державного референдуму, це має бути найголовніше питання, – ситуація на Донбасі. Впевнений, що через деякий час – у нас декілька планів щодо припинення війни і повернення територій та людей – ми представимо на розсуд референдум з такою тематикою. Це може бути один з планів, якщо не спрацює інший.

Про зміни в уряді

У нас з’явився вже міністр охорони здоров’я. пан Віктор Ляшко. Це правда, прем’єр більше не зміг співпрацювати з Максимом Степановим. Я довго не втручався, був проти міняти міністра, боявся дестабілізації у ковідний час. Я знаю деталі ускладнення. Я був повністю на стороні прем’єра. Більше неможливо було працювати в такому режимі, це дестабілізувало роботу.

Ми цього допустити не могли. Вибір очевидний – головний санлікар тепер відповідає за все. Щодо міністра інфраструктури, пан Криклій залишається в команді. До нього немає багато питань, нам треба швидко будувати Україну. Багато речей не з’явилися. Це дійсно складно. Питання не лише до міністра, а і до його команди: вони не змогли, не встигли. Найпотужніша людина, яка показала результат в інфраструктурних проектах – це Олександр Кубраков. Пана Криклія ви побачите на новій посаді.

Пан Петрашко також залишиться в команді, буде відповідати за земельну реформу. Він буде в Офісі президента. Там важливий момент зрощення. Він професіонал, він дуже допоможе. Пан Любченко показав дуже серйозний результат.

Щодо відносин з олігархами

Ми розуміємо, де зараз Медведчук, де зараз Коломойський – у них немає того впливу, який був. Ми завжди думаємо, що пан Байден відправив секретаря і я через РНБО вводив санкції і запровадив закон про олігархів – ви дуже погано думаєте про мене і це питання меншовартості. Ви думаєте, що Україною керує великий дядько – так було, при мені так не буде. Зараз є результат.

Щодо публічних відносин і закону про олігархів – якщо його прочитати, можна знайти відповідь, чи це ще один закон, чи це боротьба.

До речі, в нашому новому законі чиновникам, включно з топами влади, не можна зустрічатися з тими чи іншими великими бізнесменами. А якщо зустрічаються, зустріч має бути публічною. Вони мають робити звіт про ті чи інші зустрічі.

Про свій день народження у Тимура Міндіча

Я святкував день народження у своїй квартирі на Грушевського. Квартира пана Міндіча – в цьому ж будинку. Він комерційний директор Студії Квартал-95 і був ним до мого президентства. Він має прекрасні стосунки з акторами студії. Студія квартал – 95, знаючи, що я буду вдома, зробила мені сюрприз, покликали мене в ту квартиру. Там не було навіть ремонту. Вони грали мені пісні. з якими ми пройшли довгий шлях. Ми разом співали. Нас було близько 30 людей.

Про економіку Донбасу

Якщо ми беремо Маріуполь, багато всього зроблено. Там порівняно висока середня заробітна плата. Більшість інфраструктурних проектів побудовано на Закарпатті, Прикарпатті і саме Донеччині та Луганщині.

Люди з Донбасу не вдома – вони не можуть себе знайти, не вірять у повернення на Донбас. Вони говорять: “Ви закінчите війну, ми повернемося”. Зараз кажуть, не можуть купити квартиру. Тому треба йти до завершення війни. Чому ми проводили економічний форум в Маріуполі? Щоб інвестори приїжджали і бачили, що там безпечно.

COVID-19 дійсно вбиває малий та середній бізнес. Все, що ми зможемо зробити, – це зменшення навантаження на людей і певна підтримка. Хоча якщо ви побачите середню заробіту платню в Польщі для українців та в Україні, ви побачите, що вона наближається.

Про Віталія Кличка

Мене нічого не повязує з паном мером, але голова київської КМДА – це вертикаль президента. Я в цілому ставлюся з великою повагою до всіх його перемог. Але питання правоохоронців, було 50-70 обшуків у оточення Кличка – ну так не треба було красти гроші з бюджету. Мені здається, Віталій Володимирович неправильно себе публічно поводить. Це він щось хоче від мене. Пише, дзвонить, записується на прийом. Але у мене питання не тільки повязані зі столицею. В столиці є менеджер, він звертався, щоб я його не звільняв, хоча я маю повноваження. Я сказав: показуйте результат. Тільки от, напевно, у правоохоронців є докази. Не треба красти гроші з бюджету. Ми бачимо такий результат, як він є.

Про сором за людей

За кроки деяких людей, які були поруч зі мною, дійсно соромно. Якщо це невеличкі кроки, людям треба давати другий шанс, інколи навіть третій. Щодо деяких, – потім жалкую. Те що вони такі, це моя відповідальність. Я не побачив чогось, коли дехто з них зі мною приходив. Щодо Миколи Тищенка – да, він депутат “Слуги народу”. Мені дійсно соромно, подекуди він був неправий. Партія розглядала його на засіданні. У нього є інші сторони, він вболіває за багато речей в Україні.

Це б’є по моїй особистості, підтримці людей, по рейтингу. Але це життя. Життя – це виклик. Людям треба давати шанс. Але якщо вони беруть хабарі, шанс давати не можна.

Про збиткові державні підприємства

На всіх рівнях підприємства крали гроші. “Укрзалізницю” дотують, щоб пасажирські квитки не дорожчали. Але компанія має кредитну заборгованість у сотні мільйонів доларів. Вони брали кредити під 10-12%. На цьому заробляла та чи інша прокладка між банком та “Укрзалізницею”.

Ми тиснемо, щоб звільнити керівництво компанії. Це буде постійно, доки не прийде керівник, який змінить всі ланки. Я вважаю, треба думати про партнерство з реальними приватними інвесторами. Це підприємство – банкрут багато років.

“Енергоатом” вже три-чотири місяці вийшов на прибуток – вони повинні вийти на 500 млн доларів прибутку. В наступному  році мають вийти на 1 млрд доларів. Ми боролися за нове керівництво Міністерства енергетики. Міненергетики керувало тим, щоб виводити на ремонт блоки “Енергоатому”, коли йшов опалювальний сезон. Це робилося, щоб збільшити теплову генерацію. Щоб працювала теплова, працювали шахти. Але вона дорожча. Таким чином був серйозний тиск. У “Енергоатому” був збиток. Все це пов’язані речі. Багато зацікавлених сторін і груп в цій ситуації. Треба потроху боротися з кожним підрпиємством.

Про участь “ЛДНР” у виборах в Держдуму Росії

Те, що Росія встановлює виборчі дільниці – вони раніше це робили, але вивозили людей. Зараз вони вирішили не везти, а показати, що там є громадяни Росії. Проукраїнські люди не підуть в їхні органи. Паспортизація – це справді погано. Я піднімаю це питання на різних рівнях. Більше ми вплинути на паспоротизацію не можемо, окрім дипломатичних розмов.

Про зустріч Путіна з Байденом

Є домовленості. що вони обговорюватимуть лише питання, які погоджуватимуть з нами.

Але є великі ризики. Наприклад, є ризик, що можуть зняти санкції з Північного потоку. Це буде програш США і особисто президента Байдена. Це буде серйозна геополітична перемога Росії і новий перерозподіл сил і впливу. Є різні думки у партнерів, розділилися навіть думки у Конгресі. До речі, велика група до нас приїде на початку червня. Це серйозна гра. На таке можуть піти США, якщо вони розмінюються на щось дуже серйозне.

Про вакцинцію

У нас контрактів на 45-47 млн безкоштовних для населення вакцин. Що відповідає кількості населення – мінус діти тощо. Це максимальна кількість, згідно з програмами, які можна було знайти. Ці кроки зроблені. Ми зробили 1 млн вакцин – ми не в пріоритеті країн ЄС з точки зору постачання. Прямі контракти поза європейськими програмами були на рівні складних домовленостей. Ми всі працювали, коли зрозуміли, що вакцин може просто не бути. Це несправедлива ситуація, у нас немає такого гучного голосу серед країн ЄС. Порівнювати відсоток вакцинованих несправедливо. Ми, як країни, що не в пріоритеті НАТО і ЄС, зробили більше вакцин, ніж деякі європейські.

Covishield я хочу дуже подякувати. В той час, як в медіа викидали образи щодо Covishield, вони просто припинили постачання по всьому світу. Я вакцинувався Covishield, щоб бути разом зі своїм народом, але щоб Індія бачила, що президент країни вакцинується Covishield.

У мене є домовленості, я впевнений, компанія Serum надасть нам 10 млн вакцин, коли там буде поліпшення ситуації.

Про державні дачі

Ревізія йде, я ставив задачу зробити ревізію фундаментальну. Там 100 будівель, там завжди жили багато чиновників різних часів. Там є президент, спікер. Вони за часів своєї держслужби мали право там жити. Але час пройшов, там купа мінсістрів. Піскун, мені сказали, вже поїхав. Там прокурори, судді. Я нормально ставлюся, але там живуть діти цих чиновників, їхні родичі і друзі.

Вже при мені заїхали нові люди. Контракт був до мого президентства. Мені цікаво: хто ця людина. Мені кажуть: це пластичний хірург. З цього моменту я попросив ревізію всього. Вони мають поїхати. Замість них не заїдуть люди, пов’язані зі мною. У нас буде концепція щодо Конча-Заспи, Пищі Водиці.

Треба обговорити питання, чи повинні у якомусь відсотку люди при владі мати можливість орендувати там дачу за ринковими цінами.

Про ймовірне замороження ситуації на Донбасі

Я багато на цю тему думаю, спілкуючись з експертами зі своєї команди. Наш кейс – один із найскладніших. У нас шахова партія, в якій ви одразу з половиною фігур, без багатьох речей. 99% залежить від Російської Федерації. І оце питання про заморозку конфлікту – це 1%, про який я говорю відверто. За який зачепився я. Я їм живу, йду вперед. Поруч зі мною – Андрій Єрмак. Віддаючи сили, повністю віддавши свою репутацію. Це велика інформаційна війна. Ми чіпляємося, щоб не заморозити конфлікт.

В цьому не буде зради, це буде нормально політично. Ну, багато країн так живуть. Не боюся питань чи гарячих голів, яких підштовхують політичні діячі.

Зараз я знаходжусь у відчутті. що я точно знаю, що роблю. Знаю, куди йду і для чого. Тільки вперед – з цією вірою живу.

Про перемогу Вірастюка

Я впевнений. що ЦВК діяла згідно з українським законодавством. В цьому регіоні приїхало з паном Шевченком на дільницю 200 людей зі зброєю у спортивних костюмах. Приблизно таких, як на Антимайдані. Це не є суспільство, це громадяни, але не суспільство. Суспільство обрало Вірастюка, а ці молодчики не давали працювати.

Там люди бояться на дільниці працювати, рахувати голоси. Серйозна була відповідь цим людям. А якщо вони будуть показувати силу, держава їм буде відповідати дуже потужно.

Це не якийсь маленький бізнесменчик, це наша гордість, він звідти, я впевнений, за нього голосували. Я вважаю, що на дільниці він всіх розбив, але це вирішує ЦВК.

Про другу каденцію

Рано говорити, моє бажання піти на другий термін буде повністю збігатися з бажанням суспільства. Це буде залежати від відсотка речей, які я пообіцяв і зробив чи не зробив. Це буде дуже сильно залежати, якщо у мене буде успіх як у президента – а я вважаю себе кращим за всіх попередніх. Кожен наступний президент повинен бути краще попереднього, Україна має дивитися вперед, тоді ми будемо на рівні кращих європейських держав.

І ще це залежатиме від моєї сім’ї. Вони займають велике місце в моєму серці, поруч з Україною.

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×