Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

[:ru]Неодинаковые зарплаты на одинаковых должностях – гендерное неравенство в оплате труда мужчин и женщин[:ua]Неоднакові зарплати на однакових посадах – гендерна нерівність в оплаті праці чоловіків і жінок[:]

[:ru]В Украине уравняют зарплату мужчин и женщин на одинаковых должностях

В Украине зарплата мужчин в среднем на 18% выше зарплаты женщин, работающих на аналогичных должностях. Но поскольку наша страна присоединилась к международным инициативам по сокращению гендерного неравенства в системе оплаты труда, то этот разрыв будут постепенно сокращать и до 2023 года его намерены ликвидировать. Об этом НСН узнал из сообщения на сайте TODAY.UA.

[:ru]Неодинаковые зарплаты на одинаковых должностях - гендерное неравенство в оплате труда мужчин и женщин[:ua]Неоднакові зарплати на однакових посадах - гендерна нерівність в оплаті праці чоловіків і жінок[:]

Соответствующий проект Национальной стратегии уже разработан в Минэкономики. Кроме  самой стратегии, уже есть в проекте План мероприятий по реализации этой стратегии, сообщает пресс-служба Минэкономики.

Эти проекты документов сначала передадут на рассмотрение в профильные министерства, а затем вынесут на обсуждение общественности.

Для Украины эта проблема далеко не умозрительная. Ведь, несмотря на декларируемое гендерное равенство, украинское общество все еще придерживается некоторых патриархальных стереотипов. Один из них – неравенство в зарплатах мужчин и женщин. Мужчину традиционно считают главой семьи и добытчиком. А значит, и платить ему положено больше.

Конечно, речь и не идет о разных должностях, разной степени ответственности и, соответственно, разных зарплатах. Тут все очевидно: у кого выше должность, тот и больше получает. Хотя все женщины знают не понаслышке, что при равных исходных условиях и одинаковом профессионализме, кресло начальника чаще достается мужчине. Однако и на одинаковых должностях, и при совершенно одинаковых служебных обязанностях, зарплата, как правило, у мужчины выше.

[:ru]Неодинаковые зарплаты на одинаковых должностях - гендерное неравенство в оплате труда мужчин и женщин[:ua]Неоднакові зарплати на однакових посадах - гендерна нерівність в оплаті праці чоловіків і жінок[:]

Статистика говорит о разрыве в 18%. То есть, женщины получают только 82% от той зарплаты, которую платят мужчинам. Возможно, на это по-прежнему закрывали бы глаза, если бы Украина не присоединилась к двум международным инициативам, касающимся неравенства в оплате труда мужчин и женщин: “Партнерству Биарриц” и Международной коалиции по равной оплате труда.

Кстати, меры, направленные на преодоление гендерного неравенства в зарплате, содержатся и в законопроекте “О равном вознаграждении за равноценный труд”, который сейчас разрабатывается в Минэкономики.

Законопроект будет направлен на устранение таких проблем:

  • недостаточный уровень минимальной заработной платы;
  • заниженный размер должностного оклада работника І тарифного разряда ЕТС и низкая заработная плата в отраслях бюджетной сферы, где подавляющую часть работников составляют женщины;
  • значительные диспропорции в оплате труда мужчин и женщин, а также обычных работников и ТОП-менеджмента предприятий.

Кстати, недавно “НСН” писал: Конец эпохи бедности откладывается: украинцам показали зарплаты и пенсии до 2024 года

 

 [:ua]В Україні зрівняють зарплату чоловіків і жінок на однакових посадах

В Україні зарплата чоловіків в середньому на 18% вище зарплати жінок, які працюють на аналогічних посадах. Але оскільки наша країна приєдналася до міжнародних ініціатив щодо зменшення гендерної нерівності у системі оплати праці, то цей розрив поступово скорочуватимуть і до 2023 року його мають намір ліквідувати. Про це НСН дізнався з повідомлення на сайті TODAY.UA.

[:ru]Неодинаковые зарплаты на одинаковых должностях - гендерное неравенство в оплате труда мужчин и женщин[:ua]Неоднакові зарплати на однакових посадах - гендерна нерівність в оплаті праці чоловіків і жінок[:]

Відповідний проект Національної стратегії вже розроблений Мінекономіки. Крім самої стратегії, вже є в проекті Плану заходів з реалізації цієї стратегії, повідомляє прес-служба Мінекономіки.

Ці проекти документів спочатку передадуть на розгляд в профільні міністерства, а потім винесуть на обговорення громадськості.

Для України ця проблема далеко не умоглядна. Адже, незважаючи на декларовану гендерну рівність, українське суспільство все ще дотримується деяких патріархальних стереотипів. Один з них – нерівність в зарплатах чоловіків і жінок. Чоловіка традиційно вважають главою сім’ї і здобувачем. А значить, і платити йому належить більше.

Звичайно, мова не йде про різні посади, з різною мірою відповідальності і, відповідно, різними зарплатами. Тут все очевидно: у кого вища посада, той більше отримує. Хоча всі жінки знають не з чуток, що при рівних вихідних умовах і однаковому професіоналізмі, крісло начальника частіше дістається чоловікові. Однак і на однакових посадах, і при абсолютно однакових службовиї обов’язках, зарплата, як правило, у чоловіка вище.

[:ru]Неодинаковые зарплаты на одинаковых должностях - гендерное неравенство в оплате труда мужчин и женщин[:ua]Неоднакові зарплати на однакових посадах - гендерна нерівність в оплаті праці чоловіків і жінок[:]

Статистика говорить про розрив у 18%. Тобто, жінки отримують тільки 82% від тієї зарплати, яку платять чоловікам. Можливо, на це закривали очі, якщо б Україна не приєдналася до двох міжнародних ініціатив, що стосуються нерівності в оплаті праці чоловіків і жінок: “Партнерства Біарріц” та Міжнародної коаліції з рівної оплати праці.

До речі, заходи, спрямовані на подолання гендерної нерівності в зарплаті, містяться і в законопроекті “Про рівне винагородження за рівноцінну працю”, який зараз розробляється в Мінекономіки.

Законопроект буде направлений на усунення таких проблем:

  • недостатній рівень мінімальної заробітної плати;
  • занижений розмір посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС та низька заробітна плата в галузях бюджетної сфери, де переважну частину працівників складають жінки;
  • значні диспропорції в оплаті праці чоловіків і жінок, а також звичайних працівників і ТОП-менеджменту підприємств.

До речі, нещодавно “НСН” писав: Кінець епохи бідності відкладається: українцям показали зарплати і пенсії до 2024 року

 

 [:]

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×