Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

Чат-бот для бізнесу: плюси й мінуси впровадження роботів

Новий інструмент онлайн-маркетингу дає змогу оптимізувати лінійні процеси в компанії.

Впровадження чат-ботів розвантажує відділ продажів, знижує кількість однотипних звернень до служби підтримки й допомагає компанії набувати постійних клієнтів, стимулюючи повторні продажі.

Як працюють ці програми, в чому їхні переваги та чи є недоліки, нам допомогли розібратися експерти вебстудії Business Site.

Що вміють чат-боти

Чат-бот для бізнесу: плюси й мінуси впровадження роботів

В своєму блозі https://www.site2b.ua/web-blog/komanda-biznes-sajt-zapustila-uslugu-razrabotki-chat-botov.html фахівці доступно пояснюють, які завдання вирішує сучасний бізнес за допомогою чат-ботів.

Якщо коротко, то ці програми виконують такі функції:

  • автоматично відповідають на запитання потенційних клієнтів;
  • аналізують дані від клієнта й пропонують йому товари або послуги з асортименту;
  • аналізують звернення та надають шляхи їх самостійного рішення, замінюючи службу техпідтримки;
  • розповідають про знижки;
  • приймають замовлення й навіть проводять оплати.

Найпопулярніший вид чат-ботів, який ми зустрічаємо на різних сайтах, – текстові асистенти. Вони з’являються у віконці внизу екрана й запрошують до бесіди, показуючи, що оператор перебуває онлайн. Такі роботи запрограмовані на популярні запитання й можуть попередньо проконсультувати клієнта. Якщо відповіді в них немає, чат-бот звертається до оператора або підказує, як залишити заявку.

Чат-боти створюються на базі різних платформ: месенджерів, соціальних мереж, корпоративних CRM-систем і навіть голосових помічників, як-от Google Асистент та “Аліса”. Залежно від цього вони націлені виконувати специфічні завдання. Наприклад, боти в Telegram часто інтегрують з платформами штучного інтелекту, що підвищує якість і релевантність відповідей на запити користувачів.

Чат-ботів можна застосовувати й всередині компанії: для оперативного пересилання документів від співробітників, їх завантаження на сервер або в CRM. Для компаній, робітники яких постійно в розїздах, це дуже зручний варіант організації документообігу.

Автоворонки та інші плюси чат-ботів

Чат-бот для бізнесу: плюси й мінуси впровадження роботів

За допомогою чат-ботів бізнес створює автоматичні воронки продажів, в які інтегруються й інші канали: email-маркетинг, корпоративна CRM. Фахівці заздалегідь прописують етапи взаємодії клієнта й бота, а також можливі варіанти розвитку подій з альтернативними сценаріями. Така автоворонка замінює живого менеджера щодо оформлення заявки або купівлі продукту. В результаті компанії це стає дешевше, ніж оплата роботи працівника.

До плюсів чат-ботів також належать:

  • робота в режимі 24/7. Клієнт у будь-який час отримує потрібну йому інформацію;
  • немає черги – бот миттєво відповідає на повідомлення;
  • збільшення прибутку шляхом підвищення лояльності клієнтів.

Недоліки роботів

Головний недолік сучасних чат-ботів – обмежена інтелектуальність. Навіть найпрогресивніші програми погано розпізнають гумор, а тим більше сарказм.

Крім того, вони діють за запрограмованим алгоритмом без натяку на імпровізацію та особисті рекомендації.

Коли боти навчаться це робити, нас чекатиме нова революція в онлайн-бізнесі.

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×