Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

ЄС погрожує Росії глобальними санкціями

Європейський Союз готовий використовувати свій новий режим глобальних санкцій щодо Росії через ситуацію в Україні. Про це йдеться у заяві Високого представника ЄС з закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля, яку від його імені оголосив виконавчий віце-президент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс, передає НСН, посилаючись на УНН.

“Ми ввели новий режим санкцій, який дозволяє Раді (ЄС – ред.) вводити заморожування активів і заборони на поїздки осіб, які, на її думку, вчинили серйозні порушення прав людини. Якщо держави-члени цього будуть вимагати, ми готові використовувати режим глобальних санкцій ЄС щодо Росії”, – сказано у заяві.

У ЄС зазначили, що застосування санкцій у відповідь на підрив суверенітету й територіальної цілісності України Росією є послідовним і непохитним.

Окрім того, у виступі топ-дипломата Євросоюзу відзначається, що режим припинення вогню на сході України є безсумнівним проривом, однак “загальні темпи просування до мирного і сталого врегулювання конфлікту залишаються занадто повільними”.

“У той час, як Україну слід похвалити за її конструктивний підхід і зусилля президента Зеленського, Росія повинна відповісти взаємністю. ЄС очікує, що Росія буде використовувати свій значний вплив на збройні формування, які вона підтримує. У Європі 21-го століття немає місця застосуванню сили для зміні кордонів суверенної країни”, – сказав Домбровскіс від імені Борреля.

Нагадаємо, що Рада ЄС із закордонних справ в грудні минулого року затвердила режим санкцій, який дозволить вводити обмежувальні заходи за порушення прав людини по всьому світу.

Санкції передбачають заморожування фінансових активів і заборону на видачу віз.

Вони будуть вводитися, серед іншого, проти осіб та організацій, яких визнають відповідальними за геноцид, злочини проти людяності, тортури, нелюдське або таке, що принижує гідність, поводження, рабство, позасудові розправи, зникнення людей, необґрунтовані кримінальні переслідування, арешти.

Санкційний механізм подібний до того, який передбачений так званим актом Магнітського, ухваленим у США в 2012 році. Спочатку американське законодавство передбачало, що обмеження будуть поширюватися лише на російських чиновників, але пізніше їх розширили і на інші країни.

Росія не хоче конструктивного діалогу – глава дипломатії ЄС після візиту до Москви

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×