Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

В Україні планують у п’ять разів збільшити переробку сміття

В Україні планують у п'ять разів збільшити переробку сміття

Як стало відомо Nikopolnews, Кабінет міністрів України планує збільшити частку перероблених побутових відходів у 5 разів за наступні 5 років. Про це йдеться у програмі дій уряду, текст якої оприлюднено на сайті парламенту, передає Інтерфакс-Україна.

Згідно з документом, планується розширити до 90% кількість населених пунктів, в яких процес роздільного збору та переробки побутових відходів здійснюється за участі «розширеної відповідальності виробника товарної продукції в упаковці».

Введення розширеної відповідальності виробника є ще однією ініціативою уряду, відповідно до якої виробник бере на себе відповідальність за утилізацію продуктів, що виробляються, а також принципу «забруднювач платить», який передбачає, що підприємства, які здійснюють негативний вплив на навколишнє середовище, повинні нести витрати зі здійснення заходів для компенсації екологічного збитку.

Окремо зазначено, що Кабмін планує ввести відповідальність виробника за утилізацію відпрацьованих акумуляторів і батарей, відходів електричного та електронного обладнання.

«Визначимо також перелік відходів, перелік найкращих доступних технологій операцій поводження з відходами, введемо систему ефективних екологічних податків, які стимулюватимуть запобіганню утворенню відходів і зроблять поховання максимально економічно невигідними», — наголошується в документі.

                                                                            В Україні планують у п'ять разів збільшити переробку сміття

Згідно з програмою, Кабмін має намір створити електронну систему здійснення дозвільних процедур у сфері поводження з відходами. Згідно з планами уряду, вона забезпечить видачу дозволів для здійснення операцій поводження з відходами, надання декларацій про відходи, зберігання звітності від суб’єктів господарювання та інформаційно-реєстраційних документів у цій сфері.

«Наповнимо реєстр незаконних звалищ і полігонів, структуруємо порушення на відповідних об’єктах, істотно збільшимо екологічний податок на захоронення відходів, що сприятиме іншим способам поводження з відходами, зокрема повторному використанню, переробці, утилізації, і направимо його на фінансування рекультивації екологічно небезпечних звалищ», — йдеться в документі.

Крім цього, уряд планує посилити відповідальність за несанкціоноване поводження з відходами.

Показниками ефективності в документі визначили зростання кількості українців, які розділяють сміття, збільшення повторного використання і переробки відходів, зниження поховання відходів на 30% (зокрема побутових – на 50%) і зростання утилізації відходів разом з виробництвом енергії до 2 млн тонн (побутових – до 1 млн тонн).

Зазначається, що наразі в Україні перероблюють лише 3% побутових відходів. До 2025 року ця частка має зрости до 15%.

«Ми змінимо домінуючий спосіб поводження з побутовими відходами, яким досі залишається їх вивезення та захоронення на полігонах та сміттєзвалищах», — повідомляють у Кабміні.

 

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×