Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

Українська письменниця вперше отримала літературну премію ЄС

Українська письменниця вперше отримала літературну премію ЄС

Українська письменниця Гаська (Галина) Шиян здобула Літературну премію Європейського Союзу за свій новий роман “За спиною”. Про це Nikopolnews дізнався з повідомлення на сторінці PEN Ukraine.

Згідно інформації, отриманої Nikopolnews, результати конкурсу оголосили вчора, 22 травня, у Брюсселі.

У романі розповідається про 27-річну успішну українку, життя якої різко змінилося, коли її хлопцеві прийшла повістка в армію. Через війну героїня переоцінить власні цінності.

Цей роман не просто стилістично вправний і зрілий, але й важливий для сучасності, адже вписує війну в Україні в універсальний людський контекст. Авторка переводить цю війну з безпечної рубрики “десь там на дикому Сході” у тривожну рубрику “тут, у нашій спільній Європі”. Бо цей конфлікт – справді тут, на нашому континенті, і він у той чи інший спосіб стосується всіх нас, європейців,

– зазначили члени журі.

Лауреатами також стали представники від Австрії, Фінляндії, Франції, Угорщини, Грузії, Греції, Ірландії, Італії, Литви, Польщі, Румунії, Словаччини, Великої Британії.

Автори-переможці отримують грошову винагороду в розмірі 5 тис. євро, а також підтримку з боку “Креативної Європи”, спрямовану на переклад та міжнародну промоцію їхніх творів.

Галина Шиян народилася у Львові у 1980 році. За освітою – класичний філолог.

  • 2012 року у видавництві «Ліга Прес» видала переклад роману букерівського лауреата Ді-Бі-Сі П'єра «Світло згасло в Країні Див» (за редакції Юрія Андруховича). На основі твору створено проект «Декаданс Бере Своє» під творчою маркою «Батрахоміомахія».
  • 2014 року у «Видавництві Старого Лева» вийшов друком дебютний роман Галини Шиян «Hunt, doctor, Hunt!», проілюстрований подругою авторки Маріанною Винар.
  • 2014 року долучилася до збірки оповідань «Волонтери» оповіданням «Гусінь» (КСД, 2014)
  • 2014 року, як співвласниця книгарні, почала активну діяльність спрямовану на знищення практики непрозорих та корупційних схем у закупівлі підручників
  • 2015 року створила авторський курс «Creative writing з Тіло Шульцом. Оповідання за вікенд» (Їздець, 2015)
    Брала участь у літературних фестивалях у Единбурзі, Києві, Львові, Запоріжжі.
To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×