Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

Російські спецслужби вербували Трампа впродовж 40 років – The Guardian

Російські спецслужби вербували Трампа впродовж 40 років - The Guardian

Дональда Трампа “обробляли” як російський актив впродовж 40 років. І він справді виявився готовим повторювати пропаганду, націлену проти Заходу, чому раділи в Москві.

Про це The Guardian розповів колишній шпигун КДБ Юрій Швець, передає УНІАН, інформує НСН.

Юрій Швець, якого спецслужба СРСР заслала у Вашингтон в 1980-х роках, порівнює 45-го президента США з “Кембриджською п’ятіркою” – британською шпигунською групою, яка передавала таємниці Москві в часи Другої світової війни й на початку Холодної війни. Зараз Швецю 67 років. Він став головним джерелом інформації для нової книги журналіста Крейга Ангера під назвою “Американський компромат”.

“Це приклад того, як людей вербують, коли вони ще студенти, а потім вони обіймають важливі посади. Щось подібне сталося з Трампом”,

– сказав під час телефонної розмови Швець, який живе в штаті Вірджинія.

У 80-х, будучи майором КДБ, він працював у Вашингтоні, видаючи себе за журналіста інформаційної агенції ТАСС. На постійне проживання в США Швець переїхав в 1993 році, а згодом отримав американське громадянство. Він працював як слідчий з питань корпоративної безпеки і був партнером іншого російського екс-шпигуна Олександра Литвиненка. Останнього вбили в Лондоні в 2006 році.

Ангер описує, як Трамп вперше потрапив на “російський радар” в 1977 році, коли одружився зі своєю першою дружиною – чеською моделлю Іваною Зелнічковою. Трамп став ціллю шпигунської операції, якою керувала розвідка Чехословаччини спільно з КДБ. Через три роки Трамп почав своє перше велике будівництво – готель Grand Hyatt New York поблизу історичного вокзалу Грант-Сентрал у Нью-Йорку. Для свого нового готелю Трамп придбав 200 телевізорів у Семена Кисліна, емігранта з СРСР, який був співвласником компанії Joy-Lud на П’ятій авеню.

За словами Швеця, Joy-Lud була під контролем КДБ, а Кислін працював як “агент-коректувальник”, який ідентифікував Трампа, молодого бізнесмена на підйомі, як потенційний актив. Сам Кислін заперечує будь-які відносини з КДБ.

Тоді, в 1987 році, Трамп й Івана вперше відвідали Москву і Санкт-Петербург. Швець сказав, що йому нав’язували ідеї КДБ. Агенти спецслужби вихваляли його і говорили Трампу, що йому варто зайнятися політикою.

“З позиції КДБ це був наступ зачаруванням. Вони зібрали багато інформації про особистість Трампа, тож вони знали, ким він був. Складалося враження, що він надзвичайно уразливий інтелектуально і психологічно, він піддавався лестощам. І ось цим вони й скористалися. Вони вдавали, ніби були неймовірно вражені його особистістю й вважали, що це саме той, хто повинен стати президентом США одного дня. Ніби саме такі люди можуть змінити світ. Вони годували його цими так званими “активними заходами”. І це спрацювало. На той час це було величезне досягнення для КДБ”,

– розповів колишній майор радянської спецслужби.

Невдовзі після повернення в США Трамп почав досліджувати можливості балотуватися в президенти від Республіканської партії. Він навіть провів передвиборчий мітинг в Портсмуті, штат Нью-Гемпшир. Першого вересня він розмістив рекламу на всю сторінку в New York Times, Washington Post і Boston Globe із заголовком: “В Американській політиці щодо зовнішньої оборони немає нічого, що не можна було б виправити за допомогою дрібки рішучості”.

Реклама містила деякі надзвичайно неортодоксальні твердження для Америки Рональда Рейгана часів Холодної війни. Японію звинувачували у тому, що вона користується США. Крім того, американська участь в НАТО ставилася під сумнів. Був опублікований відкритий лист до американського народу про те, “чому Америка повинна припинити захищати країни, які здатні захистити себе самі”.

Всі ці химерні дії стали приводом для подиву й радості в Москві. Через кілька днів Швеця, який на той час повернувся додому, викликали в перше головне управління КДБ в Ясенево. Там він отримав таємне повідомлення, в якому рекламу Трампа називали “успішним активним заходом”, виконаним новим активом КДБ.

“Це було безпрецедентно. Я досить добре знайомий з активними заходами КДБ на початку 70-х і у 80-х роках. А також з активними діями Росії. І я ніколи не чув про щось подібне, поки Трамп не став президентом країни. Тому що це було просто безглуздо. Було важко повірити, що хтось опублікує під своїм іменем таке. І це вразисть серйозних людей на Заході. Але саме так і сталося. І, зрештою, цей чоловік став президентом”,

– сказав Швець.

Перемогу Трампа на виборах в 2016 році знову зустріли з радістю в Москві. Спеціальний прокурор Роберт Мюллер не встановив факту змови між членами передвиборчої команди Трампа і Росією. Але “Московський центр” – ініціатива Center for American Progress Action Fund – виявив, що кампанія Трампа і перехідна команда мала щонайменше 272 відомих контакти і щонайменше 38 відомих зустрічей з російськими оперативниками.

“Для мене звіт Мюллера був великим розчаруванням, тому що люди очікували, що це буде жорстке розслідування всіх зв’язків між Трампом і Москвою. А насправді ми отримали лише розслідування проблем, пов’язаних зі злочинами. Аспекти контррозвідки у відносинах між Трампом і Москвою не були розглянуті”,

– сказав Швець, який провів власне розслідування.

Він додав, що своє розслідування він провів для того, щоб виправити це. А тоді почав співпрацювати з Крейгом Ангером.

Щоб оперативно отримувати найважливіші новини України і світу, підписуйтесь на наш Телеграм

 

 

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×