Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

Напередодні виборів СБУ викрила три “ботоферми”, які поширювали фейки (фото)

Напередодні виборів СБУ викрила три "ботоферми", які поширювали фейки (фото)

Кіберфахівці та слідчі СБУ блокували у Миколаєві та Івано-Франківську діяльність трьох «ботоферм», через які поширювався деструктивний контент напередодні місцевих виборів. Про це повідомляє пресцентр СБУ, передає НСН.

У Миколаєві оперативники спецслужби встановили, що з початком передвиборчої кампанії зловмисники почали через дві «ботоферми» активно розміщувати матеріали для дискредитації дій державної та обласної влади. Максимальна активізація поширення деструктивних матеріалів планувалась напередодні та безпосередньо в день проведення місцевих виборів.

«Для поширення неправдивої інформації вони використовували низку бот-акаунтів. «Ботоферми» забезпечували технічну можливість віддаленої реєстрації облікових записів у загальнодоступних та соціально-орієнтованих ресурсах через російську веб-платформу»,

— повідомляють в СБУ.

Напередодні виборів СБУ викрила три "ботоферми", які поширювали фейки (фото)

За версією слідства, один із зловмисників також адміністрував у соцмережах групи із загальною аудиторією понад 300 тисяч учасників. Там він розміщував матеріали, які, згідно із висновком лінгвістичної експертизи, містили заклики до зміни меж території чи кордонів України.

«У межах розпочатого кримінального провадження правоохоронці вилучили докази протиправної діяльності фігурантів: комп’ютерну техніку, засоби зв’язку і символіку країни-агресора. Також вилучено обладнання «ботоферм» – 5 сім-банків на 32 порти кожен, майже 4 тисячі сім-карток операторів зв’язку.

Наразі тривають першочергові слідчі дії, спрямовані на встановлення обставин зафіксованого злочину, а також встановлення можливих зав’язків фігурантів з «кураторами» із спецслужб РФ.

Слідчі органів безпеки готують повідомлення зловмиснику про підозру за ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу України»,

— додають в СБУ.

Напередодні виборів СБУ викрила три "ботоферми", які поширювали фейки (фото)

Водночас, в Івано-Франківську місцевий мешканець через «ботоферму» упродовж 3 років надавав замовникам послуги зі створення десятків тисяч фейкових профілів у соцмережах та месенжерах.

За оперативними даними СБУ, напередодні місцевих виборів в Україні клієнтами зловмисника стали переважно абоненти з РФ. Вони використовували анонімні профілі для незаконного впливу на громадську думку, поширення недостовірної та деструктивної інформації.

Під час обшуку за місцем роботи зловмисника вилучено 2 VoIP шлюзи, 7 USB-модемів, понад тисячу сім-карток та комп’ютер, з якого він здійснював керування ботофермою.

Розпочато досудове розслідування за ч. 3 ст. 109, ч. 1 ст. 110 Кримінального кодексу України.

Напередодні виборів СБУ викрила три "ботоферми", які поширювали фейки (фото)

Нагадаємо, що з початку року кіберфахівці блокували діяльність 19 ботоферм загальною потужністю понад 60 тисяч ботів, а також 450 інтернет-агітаторів.

Читайте ще: Псування бюлетенів з “опитуванням Зеленського” можуть кваліфікувати як дрібне хуліганство – МВС

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×