Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

Історія свята 1 травня у світі

Історія свята 1 травня у світі

У мешканців пострадянського простору 1 травня асоціюється з мітингами під лозунгами «Мир, труд, май», а також із шашликами на природі, які зпісля розвалу Союзу замінили крокування на парадах з транспарантами. Не всі знають, що 1 травня святкують не тільки ті, хто проживав на території СРСР. В багатьох країнах світу теж є це свято і власні традиції, пов’язані з ним.

Про це НСН повідомляє з посиланням на 24 канал.

Отже, історія свята Дня праці у різних країнах

Різні святкування та урочистості в цей період беруть свій початок ще з часів античності та отримали назву День богині Маї – покровительки землі та родючості. До кінця XIX століття у багатьох країнах західного світу перший день травня проводили зі співами, танцями та приготуванням смаколиків. Таким чином ознаменовувався початок весни. Зауважимо, що такі фестини з приходом християнства втратили свій язичницький характер.

Історія свята 1 травня у світі

Соціалістичного забарвлення, за яким воно асоціюється у багатьох жителів колишнього СРСР, 1 травня набуло після трагічних подій 1886 року в американському Чикаго, коли в місті розпочалися масові демонстрації з вимогою 8-годинного робочого дня. На жаль, така акція завершилась летально для багатьох американців, оскільки під час подальших страйків і мітингів відбувалися сутички з правоохоронцями, внаслідок яких загинули щонайменше два робітники та 8 поліцейських, хоча точна кількість жертв досі залишається невідомою.

Історія свята 1 травня у світі

Вже у липні 1889 року у Парижі у зв’язку з американськими подіями Конгрес другого інтернаціоналу оголосив 1 травня Днем солідарності робітників усього світу та запропонував відзначити його демонстраціями з соціальними вимогами.

Історія свята 1 травня у світі

За рік нове соціалістичне свято поширилося фактично всією Європою: Австро-Угорщина, Бельгія, Німеччина, Данія, Іспанія, Італія, США, Норвегія, Франція та Швеція, а трохи згодом докотилося до Великобританії та Польщі.

Наразі День праці відзначають фактично у цілому світі – 142 країни. В деяких з них 1 травня є державним святом, або вихідним днем. Однак здебільшого ця дата в Європі має характер демонстрацій і масових сутичок між радикально налаштованими мітингувальниками та поліцією – такими інцидентами зазвичай характеризується Німеччина.

Щодо решти Європи, то 1 травня тут пов’язують зі святами квітів. Так, в Англії цей день є вихідним, однак це не стосується соціалізму, хоча тут щороку проводяться різні заходи, організовані профспілками. Насправді ж у Сполученому Королівстві відбуваються вуличні гуляння, паради, ярмарки та середньовічні карнавали: вуличні музиканти, циркачі, жонглери на ходулях, пісні та танці.

Жителі Сицилії своєю чергою вважають, що зібрані на 1 травня ромашки обов’язково принесуть щастя, а у Голландії на травневі свята проходить найбільший у світі фестиваль тюльпанів.

Історія свята 1 травня у світі

У Франції ж перші дні травня набувають містичної сили, оскільки знаменита Вальпургієва ніч настає як раз уночі проти 1 травня. На думку французів, у цей час вулицями гуляє нечиста сила, і навіть найбільш звичні предмети та продукти наділяються магічною силою.

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×