Купити квартиру в Дніпрі

Складнощі переходу на вегетаріанство

Складнощі переходу на вегетаріанство

Насправді вегетаріанство – це не щось нове, такий спосіб харчування в країнах Азії, зокрема в Індії відомий достатньо давно. Це пов’язано з місцевою релігією. А от мода на вегетаріанство до нас прийшла не так давно.

Перехід на новий спосіб життя – це стрес, а тому це треба робити максимально обережно. Втім, з сучасними продуктами даний перехід може бути безболісним, адже навіть є вегетаріанські сосиски. Тож розберемося, як розпочати харчуватися по-новому.

Можливі проблеми при переході на вегетаріанство

Вегетаріанство, як і будь-яка інша система харчування, може бути як корисною, так і шкідливою. Тож, після того, як зважитеся на цей крок, слід сходити на консультацію до свого лікаря. Зокрема вегетаріанство заборонено при певних хворобах ЖКТ, анемії та під час вагітності. Якщо ж протипоказань немає, то звертатись треба до дієтолога, який зможе скласти таке меню, яке буде збалансованим. Це необхідно для того, щоб організм не відчував дефіциту жодного з мікроелементів чи вітамінів.

При перших кроках у вегетаріанстві здається, що раціон тепер буде напрочуд одноманітним. Але це тільки на перший погляд, бо сьогодні в магазинах, наприклад в «Пан-і-Веган», таке різноманіття, що про жодну куцість харчування говорити не доводиться. Доклавши трохи зусиль, ви знайдете тисячі рецептів для вегетаріанців. Окрім того дуже виручають різні спеції, які роблять страви більш виразними.

Ще одна проблема – набирання ваги. Вважається, що за відсутності тваринних жирів люди худнуть, тому серед вегетаріанців мало тих, хто страждає від зайвої ваги. Проте це зовсім не так. Вилучивши з меню м’ясо, людина намагається замінити його чимось ситним, тому в хід йдуть жирні соуси та випічка. Саме тому треба стежити, щоби раціон був збалансованим, щоб в ньому вистачало білків, жирів і вуглеводів.

Багато хто при переході на вегетаріанство стикається з дефіцитом білка та деяких корисних мікроелементів. Це призводить до того, що людина постійно відчуває голод. Це трапляється при неправильному раціоні, коли ви їсте одні й ті ж страви, а організм не отримую корисні речовини, тому починає «бунтувати». Саме тому в меню обов’язково мають бути горіхи, бобові та кисломолочні продукти.

Де брати білок

Серед вегетаріанців найпоширеніше питання «Де ти береш білок?». Є такий стереотип, що білок міститься лише в продуктах тваринного походження, але це помилка. За рекомендацією ВОЗ, доросла людина має з’їдати по одному граму білка на кожний кілограм ваги за добу. Насправді це не так багато, і таку кількість речовини можна цілком отримати з бобових, зокрема з сої, квасолі та чечевиці, окрім того білок є в горіхах, шпинаті та кіноа. Але ще важлива і якість білка, тому довгий час вважалося, що амінокислоти з м’яса є незамінними. Проте сучасні досліди довели, що соя та кіноа містять білок найвищої якості.

Продукти-замінники

В їжі є один важливий аспект – смак. Багато хто просто звик до м’яса, риби і ковбас. Вони вважають, що прожити без улюбленої їжі в них не вийде, тому з острахом розглядають можливість переходу на вегетаріанство. Але все се це даремно. Можна навіть зробити салати, відомі з дитинства без м’яса та риби, наприклад:

  • Оселедець під шубою;
  • Олів’є;
  • Мімозу та інші.

Для цього доведеться імітувати відомі смаки. Наприклад, рибу можна замінити листами норі, а яйця – рожевою гімалайською сіллю. За м’ясо зійде сайтан, тофу чи адигейський сир. Окрім того в спеціалізованих магазинах є вегетаріанські ковбаси та сосиски. Їх зазвичай роблять з пшеничного та соєвого білку з додаванням спецій.

Отже перехід на вегетаріанство не такий важкий і страшний, як це може здатися з першого разу. Проте слід ретельно підходити до складання раціону, щоб в організмі не виникло дефіциту корисних речовин.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×