Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

Що таке криптофон та чи можна його прослухати

Що таке криптофон та чи можна його прослухати

У 1999 році два програмісти з Ізраїлю виявили величезну діру в системі безпеки мобільного зв’язку.

За результатами їх досліджень, будь-який користувач, який має персональний комп’ютер з 128 гігабайтами оперативної пам’яті та більш-менш об’ємним жорстким диском може отримати доступ до телефонних переговорів та надісланих даних будь-якого користувача. Саме тоді розпочалася ера активного шифрування особистих даних, для чого використовується криптофон.

Як дізнатись, що вас прослуховують

Чутки про можливість прослуховування приватних розмов з’явились відразу після винаходу мобільних телефонів. Незважаючи на заперечення самої можливості прослуховування від виробників телефонів та сотових операторів, абсолютно природно, що мобільну мережу не сильно захищено від прослуховування.

Зрозуміло, що чим вище соціальний статус людини, тим більше ймовірність того, що хтось може цікавитись її особистими розмовами та переданими даними. Складність виникає навіть у тому, що неможливо сказати з абсолютною впевненістю про прослуховування розмов, хоча існують деякі ознаки цього:

  1. Телефон вмикається дуже повільно, операційна система завантажується також в уповільненому режимі.
  2. Акумулятор телефону постійно теплий, незалежно від інтенсивності використання.
  3. Електричні пристрої, що знаходяться поруч, відчувають постійні перешкоди та підвищений рівень шуму.
  4. Уповільнення додатків, що встановлено на телефон.
  5. Сторонні звуки при використанні телефону.

Первинні ознаки прослуховування саме такі, але ми повинні розуміти, що сотовий оператор повинен надати державним спецслужбам можливість прослуховування та надати доступ до бази даних.

Що таке криптофон та чи можна його прослухати

Що може криптофон

Криптографія це і є шифрування даних, у нашому випадку, особистих. Існує декілька алгоритмів шифрування, кожний криптофон може використовувати будь-який з них. Крім того, існують скремблери, прилади, що під’єднуються до звичайного смартфону та запускають механізм шифрування даних. Сучасні прилади з різними алгоритмами шифрування практично неможливо прослухати. Ба більше, коли криптофон виявить підозрілу активність у мережі, він автоматично повідомить про це власника та обірве бесіду.

Звичайно, при використанні криптофону є і деякі обмеження. Наприклад, шифрування даних можливе тільки між абонентами, які використовують схожі прилади, а крім того, якість закодованого сигналу може бути гіршою, ніж чистого. Втім, використовуючи криптофон, можна бути впевненим у повній конфіденційності розмови.

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×