Купити квартиру в Дніпрі

Ліміт, грейс-період, кешбек: обираємо кредитну картку з розумом

Ліміт, грейс-період, кешбек: обираємо кредитну картку з розумом

Кожен український банк, що поважає себе та має бодай якісь амбіції на ринку обслуговування приватних клієнтів, має у продуктовій лінійці картки. Дебетні використовуються як платіжний засіб, що дозволяє зручно користуватися рахунком. А от кредитна картка з лімітом дає можливість використовувати для покупку товарів та послуг не тільки власні кошти, але й банківську ресурси.

В чому переваги кредитної картки

Найголовніша та найцінніша для позичальника опція кредитної картки з лімітом полягає в тому, що відсотки за користування кредитними коштами нараховуються на фактичну заборгованість. Пояснимо по-людськи. Наприклад, ви взяли картку з лімітом 50 тисяч гривень та купили в магазині пральну машину за 10 000 гривень за рахунок кредитного ліміту. За деякий час банк нарахує вам відсотки за користування кредитом, але не на всі 50 тисяч, а лише на 10 тисяч.

Іншими словами, ви можете купити за рахунок кредитних коштів товарів максимум на 50 тисяч гривень (в межах ліміту) у будь-який момент. Але платитиме банку лише за ту суму, якою фактично скористалися.

По-друге, більшість кредитних карток з лімітами мають так званий грейс-період. Його ще називають пільговим, оскільки йдеться саме про період, коли кредитор взагалі не нараховує відсотків за користування вкладом. Але будьте обережні та уважно читайте правила користування кредитом в межах пільгового періоду. Банки не випадково додають приставку «до», вказуючи кількість днів у грейс-періоді. Це навіть не маркетинговий хід, а особливість розрахунку. Оскільки пільговий строк рахується до якоїсь фіксованої дати нарахування відсотків (це може бути останній день місяця, або 20-те число кожного місяця), реальний пільговий термін залежить від того, коли саме ви розрахуєтесь у магазині за рахунок кредитного ліміту.

У будь-якому разі, якщо вам вдалося повністю погасити заборгованість в межах дії пільгового строку, користування кредитними коштами вам взагалі нічого не вартуватиме. При цьому відлік днів грейс-періоду почнеться з нуля.

Нарешті, важливою особливістю кредитної картки є її «відновлювальність». Це означає, що як тільки ви сплатите усі платежі за кредитом та погасите заборгованість, кредит автоматично буде доступний для повторного використання. Ба більше, протягом строку кредитування ви можете неодноразово користуватися кредитними коштами в межах ліміту – варто лише чітко дотримуватися графіку платежів та своєчасно вносити так званий обов’язковий мінімальний платіж – його банк розраховує в залежності від фактичної заборгованості клієнта на повідомляє про нього щомісяця.

До речі, деякі банки додатково пропонують програми кеш-беку, тобто повернення частини витраченої суми покупки за рахунок кредитних коштів. Це опція, але варто запитати про неї. Та користуватися, особливо, коли банк має партнерські угоди з магазинами, де розмір кешбеку може бути дуже значним.

Небезпека кредитних карток з лімітом

Самі собою кредитні картки не несуть небезпеки. Звісно, за умови виконання графіку погашення та дотримання деяких умов. Перш за все, отримуючи картку слід встановити мобільний додаток банку, щоб чітко контролювати витрати. Банки зобов’язані відокремлювати кредитні кошти в межах ліміту та власні кошти клієнта на картці. Це гарантує, що ви не зможете витратити більше, ніж розраховували. Але це твердження справедливе лише у тому випадку, якщо ви звертаєте увагу на цей показник та, зрештою, маєте додаток банку у смартфоні.

Друга потенційна проблема – вартість зняття готівки. Більшість банків мають досить вискі комісії на зняття готівки в банкоматах за рахунок кредитного ліміту. Дізнайтеся про вартість операції та краще уникайте її, коли користуєтесь кредитною карткою з лімітом.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×