Купити квартиру в Дніпрі

Які функції виконує комутатор

Які функції виконує комутатор

Комутатори необхідні для коректної взаємодії комп’ютерів у локальній мережі. Для цього потрібно кожен комп’ютер під’єднати до комутатора за допомогою кабеля, хоча деякі моделі підтримують бездротове зєднання. Комутатори одночасно отримують та передають дані, що збільшує їхню швидкодію.

Якими можливостями відрізняються комутатори?

Якщо порівнювати з концентраторами, які розсилають інформацію на під’єднані комп’ютери, комутатори мають значно більші можливості. Вони визначають адресата, кому передають дані. Яким чином це відбувається?

У внутрішній памяті комутатора зберігається таблиця, в якій зафіксовані співвідношення між портами та MAC-адресами кожного комп’ютера. При першому ввімкненні таблиця порожня, проте пізніше в неї заносяться всі дані, потрібні МАС-адреси.

Якщо на порт комутатора надходить інформація, призначена для конкретного обєкта з таблиці, дані передаються тільки цьому адресату, а не всім комп’ютерам у мережі. Періодично дані в таблиці можуть оновлюватися, залежно від зміни конфігурації мережі, додавання нових комп’ютерів.

Комутатори можуть працювати в трьох режимах:

  • проміжне зберігання — комутатор отримує інформацію, перевіряє її на помилки і передає адресату;

  • наскрізний — комутатор тільки отримує адресу порту, одразу пересилає дані, що значно прискорює роботу;

  • безфрагментний — поєднує риси двох попередніх, тобто дані передаються після перевірки.

Комутатори можуть бути керовані та некеровані. Пристрої першого типу можуть виконувати додаткові функції, котрі підвищують зручність адміністрування.

Які функції виконує комутатор

На які моделі комутаторів звернути увагу?

В категорії керованих комутаторів має попит модель TP-Link TL-SG105PE, оснащена 5 портами RJ45, 4 портами PoE+ 802.3af/at (30 Вт на порт). Важлива відмінність портів PoE полягає в тому, що вони можуть передавати дані та живлення по одному дроту. Зручність налаштування та керування забезпечують веб-інтефрейс, додаток Easy Smart.

Комутатор відкриває доступ до багатьох сценаріїв застосування, адже він сумісний з приладами PoE, зокрема IP‑камерами, точками доступу, IP‑телефонами.Підтримка кожним портом порт PoE до 30 Вт дозволяє створювати системи відеоспостереження для невеликих офісів, гуртожитків.

Серед некерованих комутаторів можна обрати модель Netgear JGS516v2. Цей невеликий пристрій допоможе підприємству розширити локальну мережу до гігабітної швидкості, з мінімальними затратами. 16 портів забезпечують виділену смугу, пропускання до 2000 Мбіт/с на кожен порт. Комутатор відрізняється енергоефективністю, стабільністю та безперебійною роботою в мережі.

Також можна обрати Smart комутатор, наприклад TP-Link TL-SG1016DE, котрий буде гарним вибором для невеликої офісної мережі. Серед важливих функцій моделі: керування трафіком, віддзеркалення портів, відстеження пошкоджень на лінії, а також функції QoS. Також комутатор дозволяє організувати мережу VLAN.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×