Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

Софтбокс як засіб ефективного висвітлення об’єкту в момент фотозйомки

Софтбокс як засіб ефективного висвітлення об’єкту в момент фотозйомки

Софтбокс – це своєрідний фото-рефлектор. Його формат сприяє рівномірному світінню, коли світловий потік з лампи обмежується з боків і стає керованим та спрямованим. Завдяки цьому забезпечується достатня деталізація об’єкту.

Виробники софт бокс пропонують різні моделі, але застосовуються переважно прямокутні, що цілком зрозуміло: вони формують світло, подібне променям, які прямують крізь вікно.

Стрипбокс софтбокс с сотами Falcon 30x160см / SQ (SBQ-30160HC)

Часом фотографи самостійно виготовляють подібні конструкції для вирішення конкретних творчих завдань.

Поширені студійні зразки:

  • умовно квадратні,
  • октобокси,
  • прямокутні,
  • стріпбокси,
  • круглі.

Кожен з них має власну специфіку та розрахований на свою сферу використання. Вибір софтбокса залежить від славетності бренду, площі студії, потужності освітлювальних приладів і можливостей, які вони надають.

Застосування софтбоксу

Софтбоксом користуються професійні фотографи. Це їхній повсякденний аксесуар, який допомагає створити потрібне освітлення. Він застосовується в якості постійного освітлення, або для створення напрямку потоку фотоспалаху.

Фахівець розуміє, що кожна категорія софтбокса має свої властивості, бо розміри і форми конкретного пристосування створюють різні умови для адаптації світла. Реалізація комплексу цілей вимагатиме задіяння різноманітних пристроїв. Таким чином, для професійного студійного використання знадобиться низка з декількох типів. Це може бути варіант, який чіпляється на камеру, або стаціонарна версія.

Квадратна модель

Цей елемент традиційно затребуваний для всіх типів фотографії. Квадратний формат чудово створює спрямований, насичений світловий потік. Завдяки йому можна підкреслювати важливі риси об’єкту, висвітлюючи лише потрібні частини.

Прямокутна модель

Цей варіант формує «розплющену» світлову доріжку. Його цінність полягає в тому, що він є універсальним – в залежності від розташування пристрою масив світла виглядає або розширеним, або вузьким. Використовуються щодо чималих речей та зйомок на повний зріст (вертикально). Недарма останнім часом фотографи все більше схиляються до придбання саме прямокутного софтбоксу.

Стріпбокс

Прямокутна модель має удосконалені модифікації. Зокрема, довгий вузький виріб має назву стріпбокс. Його головним чином застосовують у портретній фотозйомці. Він створює концентроване фокусування, щоб підкреслити силует. Взагалі, це звичайний чотирикутний софтбокс, який трансформується у прямокутний канал (рідше – у світлову трубу) з світлорозсіювальною передньою перетинкою. Тобто це модифікація з більш вузьким світловим потоком. Габарити стрипбокса тут ніякої ролі не грають – він забезпечує вузьку смужку світла в будь-якому разі.

Зазвичай стріпбокс використовується заради креативних сюжетних сесій та fashion-знімків, які набувають контрастних і м’яких відтінків. Це випробуваний спосіб надати світлинам ексклюзиву.

Октагональна модель

В розтрубі октобокс схожий на багатокутник (наприклад, восьмикутник), або коло. Завдяки складній конструкції множинне відбиття дає ефект обволікаючого освітлення. Зустрічаються невеликі октагональні накамерні софтбокси, а також круглі великі. Фахівці вміло використовують їх, щоб приховати певні недоліки того, хто фотографується. Досить часто професійна художня зйомка потребує згладжувального ефекту, тому для студійної роботи октобокси вважаються вкрай необхідними.

Особливість полягає в максимальній природності освітлення. Справа в тому, що октогональні накамерні студійні моделі дають освітлення, яке схоже з денним. Створюється ефект, буцімто зйомка ведеться в денний час на вулиці. Тінь виходить оптимально м’якою.

На що треба звернути увагу

Фотографія – безмежне поле для фантазії, тому не дивно, що вона вимагає великої кількості інструментів та засобів. Для кожної мети виникають власні методи досягнення, які межують з експериментом. Ризикуйте, але пам’ятайте: сучасний споживач послуг рідко пробачає автору помилки.

Софтбокс користується підвищеним попитом саме тому, що прилад дає можливість виконати роботу більш делікатно, з урахуванням специфіки процесу. Між іншим, він також призначений проектувати світло автоспалаху, тобто ця корисна річ працює за принципом «два в одному».

Компактна накамерна версія є зручною стосовно мобільної, оперативної зйомки. Спеціально на такий випадок вона обладнана відповідним кріпленням. Стаціонарний софтбокс, скажімо, розміром 40х40 використовується в приміщенні, виконуючи функцію генератора перехресного світла. Має вигляд парасольки або прямокутної панелі на підставці.

Коректний монтаж накамерного софтбокса або стаціонарної моделі 40х40 сприяє унеможливленню:

  • залежності від погодних умов і часу;
  • небажаних відблисків та інших завад;
  • засвічування ділянок на об’єкті зйомки;
  • неприродних кольорів на обличчі моделі;
  • несприятливих умов зйомки в приміщенні, де джерело природного освітлення відсутнє.

Вартість софтбокса залежить від розміру, типу конструкції, матеріалу виготовлення та другорядних факторів. Якість розсіювання світла залежить від заявленого виробником покриття насадки. Щоб досягти більшого ступеня розсіювання, варто звернути увагу на сотові софтбокси. Ціна на такі конструкції вище, але й ефект вони дають набагато якісніший.

Якщо передачі кольору заважає спалах, софтбокс допомагає вирішити проблему, прибравши яскравість і розподіливши світловий потік більш рівномірно. Якщо спалах не використовується, але потрібно домогтися рівномірного освітлення, софтбокс допоможе створити потрібний рівень світла від штучного джерела постійної, а не імпульсної дії.

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×