Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

Заява НБУ: зниження вартості кредитів залежить від захищеності прав кредиторів

Заява НБУ: зниження вартості кредитів залежить від захищеності прав кредиторів

На сьогоднішній день банки пропонують для якісних корпоративних позичальників кредити під 11-12% річних. Як повідомляє прес-служба Національного Банку України на своїй офіційній сторінці в Facebook, для подальшого зниження ставок необхідно забезпечити захист прав кредиторів.

За результатами тижневого онлайн-марафону, проведеного спільно з найбільшими бізнес-асоціаціями в Україні, зокрема, з членами ЄБА, регулятор заявив, що ставки на рівні 11-12% річних зберігаються через включення у вартість кредиту ціни ризику. Для подальшого зниження ставок необхідно захистити права фінансових організацій.

При цьому НБУ вважає зниження ставок не єдиним стимулом розвитку бізнесу. Зараз запущена державна програма «5-7-9», по якій ставки для підприємців по кредитах відповідно 5%, 7% та 9% річних. Також активно розвивається механізм портфельних державних гарантій для підприємців. Банки мають намір по-новому регулювати інвестиційні проекти, стати більш гнучкими у прийнятті рішень.

Також в діалозі регулятора та ЄБА було розглянуто питання про проблемні кредити. Як зазначає сервіс по підбору онлайн позик crezu.com.ua, на сьогоднішній день частка таких позик в Україні висока – близько 50%. Серед населення особливою популярністю користуються кредити онлайн з поганою кредитною історією. Однак, НБУ не бачить приводу для паніки, оскільки 90% резервів покривають НПЛ в банках.

Левова частка проблемних позик зосереджена в топових державних банках. Компанії активно використовують реструктуризацію для скорочення боргу та продають через аукціони Голландії НПЛ.

З квітня 2020 року регулятор визначився з критеріями, які дозволять списати частину боргів по неблагополучним позиках. Таким чином, вдалося списати 22 млрд гривень «негативних кредитів».

Також в червні були визначені трирічні плани з метою скорочення НПЛ в державних банках. Згідно з планами, їх розмір зменшиться на 73% з 416 млрд гривень до 305 млрд гривень. Рада з фінансової стабільності уповноважена перевіряти виконання планів.

Що стосується валютної політики, НБУ повідомив про її стабільний стан. Регулятор не має наміру щось змінювати: «Курс визначає ринок, а ми повинні лише згладжувати надмірну волатильність, як в одну, так і в іншу сторону». Станом на серпень 2020 року курс гривні зміцнився, а НБУ зміг поповнити казну. У вересні зріс попит на валюту з боку імпортерів, тому гривня дещо ослабла. Для пом’якшення регулятор відновив інтервенцію по реалізації валюти.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×