Купити квартиру в Дніпрі

Чи підірвуть росіяни Каховську ГЕС – що кажуть експерти

Чи підірвуть росіяни Каховську ГЕС - що кажуть експерти

Чи підірвуть росіяни Каховську ГЕС – думки експертів розділилися. Про це пише НСН з посиланням на ТСН.

Одні вважають, що росіяни підірвуть ГЕС і звинуватять у цьому ЗСУ, інші пояснюють, що такими діями ворог нашкодить перш за все собі.

Останніми днями в Мережі з’явилася інформація, що окупанти розглядають можливість підірвати Каховську ГЕС на Херсонщині, щоб запобігти контрнаступу українських військ.

Чи наважаться росіяни на такий крок, розповів військовий експерт Петро Черник.

“Чи можуть вони відважитися на такий крок? Ще у січні 98% з нас казали, що ракетні удари у Східній Європі у 21 столітті – “такого бути не може”, “Путін блефує”, “те угруповання він стягує, щоб тиснути морально на Україну”. Це ж сталося”, нагадав експерт.

Проте Черник пояснив, що підрив ГЕС – катастрофічний перш за все для самих росіян. За його словами, лівий берег Дніпра нижчий від правого. Якщо це станеться, то вони в першу чергу завдадуть величезної шкоди собі.

“Чи у воєнному сенсі це (підривання Каховської ГЕС. – Ред.) якось нам нашкодить? Жодним чином. Якщо вони почали про це говорити на своїх майданчиках, то маємо памʼятати, що там пропагандисти нічого самі не придумують. Жодного слова. Говорять саме те, що їм скажуть. Отже, така позиція є. Чи до цього дійде? Гадання на кавовій гущі”,пояснив військовий експерт.

Депутат Херсонської облради Сергій Хлань вважає, що окупанти можуть підірвати Каховську ГЕС і звинуватити у цьому ЗСУ. За його словами, інформацією про “аварійний скид води” росіяни намагаються нагнітати ситуацію.

Проте Хлань звернув увагу, що щойно дамбу підірвуть, води в Північнокримському каналі одразу не стане.

“Я думаю, що окупанти на це не підуть. І по-друге, якщо підірвати дамбу, то буде затоплена Лівобережна частина Херсонщини, де зараз окупанти понаривали і планують свої укріплення після відходу з правого берега”,додав Хлань.

Військовий експерт Роман Світан навпаки заявив, що найближчим часом варто чекати на удар росіян по Каховській ГЕС.

“Вони попереджають про такі дії, одразу перекладаючи вину на ЗСУ. Це стандартний підхід російської армії, який ми бачимо від 2014 року. Зараз є інформація, що розпочався спуск води з Каховської ГЕС. Це свідчить про те, що вони готуються до її підривання. Скидання води спочатку потрібно, щоб виконати дії щодо мінування самої станції”, сказав Світан.

За його словами, звинувачення окупантів на адресу ЗСУ, що нібито українська сторона може підірвати ГЕС, безглузді. Експерт пояснив, що станцію неможливо підірвати ракетою, для цього необхідно провести мінування на місці, що можуть зробити лише окупанти.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×