Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

Легендарний дніпровський метробуд. Чому гальмують вибухові роботи

Легендарний дніпровський метробуд. Чому гальмують вибухові роботи

У Дніпрі турецька компанія «Limak», яка має контракт на будівництво метро в місті, ось уже 9 місяців не може отримати дозвіл на вибухи для будівництва підземки.

Про це повідомив міський голова Дніпра Борис Філатов в ефірі програми «Свобода слова» Савіка Шустера, де звернувся до голови виконавчого комітету Національної ради реформ України Міхеїла Саакашвілі з проханням посприяти вирішенню проблеми, передає НСН.

“Уже 9 місяців ми не можемо отримати дозвіл на вибухи, три рази на селекторі з Кабінету міністрів я це питання порушував. Прошу довести до відома уряду одну просту істину: компанія, яка будує в Дніпрі метро – це компанія, яка побудувала найбільший у світі аеропорт у Стамбулі. Як отримати дозвіл на вибухи в Дніпрі для будівництва метро? Допоможіть із цим питанням розібратися», – сказав Філатов.

Раніше представники компанії «Limak» повідомили, що головне управління Держпраці в Дніпропетровській області вже 9 місяців не надає згоди на проведення вибухових робіт.

«Представники обласної влади аргументують це тим, що у «Limak» нібито відсутні чотири документи. Але чомусь жодного з них Держпраці раніше не вимагала. Два документі взагалі абсурдні, бо навіть не стосуються будівництва метрополітену. Інші два компанія «Limak» і так має. Їх вимагає законодавство України, але наявність таких паперів відповідає міжнародним стандартам, за якими працює «Limak»: дозвіл на газополум’яні та вибухові роботи, а також на ті, які пов’язані з енергією вибуху (в субпідрядної організації). Серед іншого, Держпраці вимагає від «Limak» дозволу на підземні та відкриті гірничі роботи, які взагалі мають бути в разі видобутку корисних копалин. Дніпро, звичайно, місто, в якому може бути все, але не родовища малахіту в тунелі метро», – зазначив директор КП «Дніпровський метрополітен» Андрій Лєпьошкін.

Зазначалося, що підприємство має всі документи, які підтверджують, що під час будівництва нової гілки видобуток корисних копалин не ведеться.

Міська рада Дніпра і компанія «Limak» звернулися до Президента України Володимира Зеленського, Кабінету Міністрів України, Європейського банку реконструкції і розвитку та Європейського інвестиційного банку (як інвесторів цього проєкту) та інших міжнародних організацій.

Як раніше повідомлялося, на будівництво метрополітену в Дніпрі з Європейським банком реконструкції та розвитку і Європейським інвестиційним банком було укладено кредитні угоди на загальну суму понад 300 млн євро.

Будувати метрополітен у Дніпрі розпочали ще 1980 року. 24 роки тому запустити вдалося лише 6 станцій загальною протяжністю понад 7 км. Це найкоротший підземний маршрут в Європі. Після добудови станцій «Центральна», «Театральна» та «Музейна», передбачених контрактом між мерією та турецькою компанією “Limak”, загальна протяжність підземки сягне вже 11,1 км.

Легендарний дніпровський метробуд. Чому гальмують вибухові роботи

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×