Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

[:ru]Сколько платят украинцам в Польше: у кого самые высокие зарплаты?[:ua]Скільки платять українцям у Польщі: у кого найвищі зарплати[:]

[:ru]Спрос на украинских заробитчан в Польше в мае по сравнению с ранним весенним периодом взлетел на 36%. Размер зарплат при этом варьируется от 20 тыс. до 75 тыс. гривен, передает НСН, ссылаясь на uainfo.org/blognews.

Об этом рассказала руководитель по работе с партнерами Jooble Елена Кирильевнина.

“Пандемия и карантинные ограничения все же уменьшили количество соискателей, претендующих на работу именно в Польше. На это повлияло и внутреннее уменьшение спроса на работников из-за кризиса в отраслях, которые традиционно становились местом трудоустройства для украинских мигрантов”, – отметила эксперт.

Польша остается лидером среди пятерки стран, куда украинцы чаще всего отправляются на поиски работы. Соискатели не только ищут вакансии разнорабочего характера, но и те, которые требуют профессиональной квалификации. За такие работы украинцы могут получать значительно выше в зависимости от требований работодателя и специфики отрасли.

Согласно данным сайта по поиску работы Jooble, за последние месяцы спрос претендентов на работу в Польше вырос более чем на 36% в сравнении с ранним весенним периодом. Спрос на работу за рубежом с начала года то растет, то падает в зависимости от ограничений или послаблений въезда в определенную страну.

Согласно аналитике Jooble, наиболее востребованными специалистами в Польше в 2021 году, стали:

  • разнорабочий – с зарплатой в пределах 20000-28000 грн/мес;
  • упаковщик – 25000-35000 грн/мес;
  • грузчик с зарплатой 20000-30000 грн/мес;
  • водитель дальнобойщик – заработная плата 30000-75 0000 грн/мес;
  • строитель – зарабатывает в зависимости от вида работ 30000-45000 грн/мес;
  • уборщик – 15000-20000 грн/мес;
  • швея – 22000-35000 грн/мес;
  • сварщик – 25000-50000 грн/міс;
  • водитель – 28000-35000 грн/мес.

Из-за постоянных карантинов, по данным Госстата, украинский крупный и средний бизнес претерпел около 350 млрд грн убытков в 2020-м, это вдвое больше, чем в 2019-ом. Поэтому часть предприятий закрылась или сократила штат, а количество рабочих мест – уменьшилось. К тому же из-за строгого карантина во многих странах Европы часть украинцев, которые работали за рубежом, была вынуждена вернуться домой.

“Эти люди теперь стали претендовать на рабочие места в Украине, – говорит эксперт рынка труда Сергей Марченко. – Поэтому у нас два серьезных факторы влияния на рынок рабочих мест стало меньше, а претендентов на эти места стало больше. Рынок труда уже тяжелый. И высланные из РФ работники только усилят эту проблему. Конечно, заработные платы в результате только уменьшаться. А люди, которые работают в Украине, вынуждены будут выдерживать усиленную конкуренцию”.

Люди, которые работали за рубежом, пока не могут претендовать в Украине на высокую зарплату или на хорошие условия с легальным трудоустройством. Создание новых высокооплачиваемых рабочих мест также маловероятно. В прошлом году надежда была на программу “Большое строительство”, под которую выделялись огромные средства. Но в этом году финансирование упало. Поэтому данная программа не обеспечит работой не только новых работников, но и некоторых украинцев, которые работали в ней раньше.

Между тем Украина, как и многие страны, остро чувствует дефицит сезонной рабочей силы. Поэтому временной, нелегальной работы, которую можно предложить вернувшимся работникам, – много, утверждает эксперт рынка труда Татьяна Пашкина:

“Если мы говорим о нелегальной работе, подработке и т. п – я не сомневаюсь, что такая работа у нас есть. У нас май, и картошка сама себя не посадит, как говорится. Другие полевые работы также востребованы. Сезонно могут быть востребованы ремонтники, мы видели такую тенденцию в прошлом году. Опять же, начинается туристический сезон. В курортных поселках могут понадобиться помощники тандырников, мангальщиков, продавцы сладкой ваты, разнорабочие в пансионаты, охранники и т. п”.

 [:ua]Попит на українських заробітчан у Польщі в травні у порівнянні з раннім весняним періодом злетів на 36%. Розмір зарплат при цьому варіюється від 20 тис. до 75 тис. гривень, передає НСН, посилаючись на uainfo.org/blognews.

Про це виданню розповіла керівниця з роботи з партнерами Jooble Олена Кірільєвніна.

“Пандемія та карантинні обмеження все ж зменшили кількість претендентів, які претендують на роботу саме в Польщі. На це вплинуло і внутрішнє зменшення попиту на працівників через кризу в галузях, що традиційно ставали місцем працевлаштування для українських мігрантів”, – зазначила експертка.

Польща залишається лідером серед п’ятірки країн, куди українці найчастіше вирушають на пошуки роботи. Здобувачі шукають вакансії не тільки різноробочого характеру, але ті, що вимагають професійної кваліфікації. За такі роботи українці можуть отримувати значно вище залежно від вимог роботодавця і специфіки галузі.

Згідно з даними сайту з пошуку роботи Jooble, за останні місяці попит претендентів на роботу в Польщі зріс більш ніж на 36% у порівнянні з раннім весняним періодом. Попит на роботу за кордоном із початку року то зростає, то падає залежно від обмежень або послаблень в’їзду в певну країну.

Згідно з аналітикою Jooble, найбільш затребуваними фахівцями в Польщі у 2021 році, стали:

  • різноробочий – із зарплатою в межах 20000-28000 грн/міс;
  • пакувальник – 25000-35000 грн/міс;
  • вантажник – із зарплатою 20000-30000 грн/міс;
  • водій далекобійник – заробітна плата 30000-75 0000 грн/міс;
  • будівельник – заробляє залежно від виду робіт 30000-45000 грн/міс;
  • прибиральник – 15000-20000 грн/міс;
  • швачка – 22000-35000 грн/міс;
  • зварювальник – 25000-50000 грн/міс;
  • водій – 28000-35000 грн/міс.

Через постійні карантини, за даними Держстату, український великий і середній бізнес зазнав близько 350 млрд грн збитків у 2020-му, це вдвічі більше, ніж у 2019-му. Тому частина підприємств закрилася або скоротила штат, а кількість робочих місць – зменшилася. До того ж через суворий карантин у багатьох країнах Європи частина українців, які працювали за кордоном, була змушена повернутися додому.

“Ці люди тепер стали претендувати на робочі місця в Україні, – говорить експерт ринку праці Сергій Марченко. – Тому в нас два серйозних фактори впливу на ринок: робочих місць стало менше, а претендентів на ці місця стало більше. Ринок праці вже важкий. І вислані з РФ працівники тільки посилять цю проблему. Звичайно, заробітні плати через це тільки зменшуватимуться. А люди, які працюють в Україні, змушені будуть витримувати посилену конкуренцію”.

Люди, які працювали за кордоном, поки не можуть претендувати в Україні на високу зарплату або на хороші умови з легальним працевлаштуванням. Створення нових високооплачуваних робочих місць також малоймовірно. Торік надія була на програму “Велике будівництво”, під яку виділяли величезні кошти. Але цього року фінансування впало. Тому ця програма не забезпечить роботою не тільки заробітчан, а й деяких українців, які працювали на неї раніше.

Тим часом Україна, як і багато країн, гостро відчуває дефіцит сезонної робочої сили. Тому тимчасової, нелегальної роботи, яку можна запропонувати заробітчанам, які повернулися, – багато, стверджує експертка ринку праці Тетяна Пашкіна:

“Якщо ми говоримо про нелегальну роботу, підробіток тощо – я не сумніваюся, що така робота в нас є. У нас травень, і картопля сама себе не посадить, як то кажуть. Інші польові роботи також запитувані. Сезонно можуть бути затребувані ремонтники, ми бачили таку тенденцію торік. Знову ж, починається туристичний сезон. У курортних селищах можуть знадобитися помічники тандирників, мангальників, продавці солодкої вати, різноробочі в пансіонати, охоронці тощо”.

[:]

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×