Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

У Румунії під час хрещення померло немовля. Церкву країни закликають змінити обряд

В одній із церков румунського міста Сучава під час хрещення померло немовля, якому було шість тижнів від народження. У православній церкві країни після трагедії заявили, що планують переглянути традиції хрещення.

Про це передає Громадське, інформує НСН.

Як повідомляє місцеве видання Digi24, немовля хрестили ще 31 січня. Дитину тричі занурили у свячену воду, після чого в неї зупинилося серце. Лікарі «швидкої» намагалися реанімувати немовля й забрали його в лікарню, але там воно померло того ж дня.

Судово-медична експертиза 3 лютого констатувала, що причиною смерті стало потрапляння рідини в легені немовляти. А втім, наразі невідомо, про яку саме рідину йдеться — воду чи рідину з утроби матері. Остаточний висновок експертизи має бути за кілька тижнів.

У справі наразі фігурує лише священник, який проводив хрещення. 3 лютого поліція Сучави оголосила йому підозру в убивстві, повідомляло місцеве видання Monitorul de Suceava. Пізніше священника відсторонили від служби в церкві.

На тлі новин про трагедію в Румунії почали закликати місцеву православну церкву переглянути традиції хрещення, щоб запобігти повторенню трагедії в Сучаві. Відповідна онлайн-петиція за менш ніж тиждень набрала понад 62 тисячі підписів.

У Румунії під час хрещення померло немовля. Церкву країни закликають змінити обряд

Про можливість реформування ритуалу хрещення обережно заговорили й у православній церкві Румунії. В інтерв’ю виданню Adevarul архієпископ Калініч заявив, що на його думку, практику занурення дітей у воду під час хрещення переглянуть.

Зокрема, за словами Калініча, коли він був ще священником у Трансильванії, то хрестив дітей, вмочуючи їхні ноги у свячену воду й оббризкуючи їхні голови.

А втім, думка Калініча — не найбільш поширена. Інший архієпископ Томіс заявив, що православна церква Румунії ніколи не змінюватиме ритуал.

«Канони віри існують уже понад 1000 років… Нас не залякати»,цитує його Digi24.

Православна церква відіграє значну роль у суспільному житті Румунії, відзначає кореспондент BBC в країні Стівен Макґрат. Однак її дії під час пандемії коронавірусу — зокрема дозвіл на причастя з однієї ложки — став об’єктом критики в країні.

«Потужна православна церква Румунії не славиться реформами, але трагедія під час хрещення може призвести до змін»,вважає Макґрат.

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×