Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

В Білорусі заарештували сотню блогерів за онлайн-критику Лукашенка

В Білорусі заарештували сотню блогерів за онлайн-критику Лукашенка

Білоруські правозахисники повідомляють, що напередодні та після Дня перемоги влада країни затримала понад 100 опозиційних блогерів, журналістів і підписників каналів, які критикують владу та Олександра Лукашенка. Про це НСН повідомляє з посиланням на ВВС.

Як стало відомо НСН , люди критикували дії влади, яка провела масштабний військовий парад на 9 травня попри пандемію коронавірусу. Одного із затриманих, блогера Сергія Петрухіна, відправили в камеру на 15 діб, не дочекавшись викликаної в суд бригади швидкої допомоги. В нього висока температура та підозра на коронавірус, але тест йому не зробили.

На суді Петрухін розповів журналістам і правозахисникам, що в ізоляторі тимчасового утримання разом з ним були й інші люди з підвищеною температурою.

За даними міністерства охорони здоров’я Білорусі, на 11 травня тут виявили 23 906 осіб з позитивним тестом на Covid-19. За останню добу зафіксували 933 нових випадків. Статистику по містах і регіонах країни влада не публікує.

Сергія Петрухіна затримали за 350 кілометрів від рідного Бреста, в Мінській області – він намагався доїхати на зустріч з іншим блогером Сергієм Тіхановським. Той став популярним як організатор стрімів з критичними висловлюваннями про політику Олександра Лукашенка і життя в країні.

Брестський блогер Сергій Петрухін

В Білорусі заарештували сотню блогерів за онлайн-критику Лукашенка

Тіхановський проводив стрім в регіонах, куди поїхав по не самих головних дорогах в автобудинку з написом “Країна для життя”.

Гасло “Білорусь – країна для життя” активно використовувало в соціальній рекламі білоруське телебачення, але бесіди блогера Тіхановського з жителями малих міст явно суперечили пафосу офіційної пропаганди.

“Держава невдоволена людьми, люди незадоволені державою. Треба це змінювати. Я не хочу винаходити ніякий білоруський велосипед. Я просто хочу нормально жити. Як у Польщі, як у Німеччині, як у Фінляндії. Щоб мені було не соромно говорити, що я білорус”, – говорив на акції в Гомелі прихильник Тіхановського, який назвався Михайлом.

Люди в Білорусі, як правило, не називають свої імена, побоюючись репресій з боку влади.

YouTube-канал Сергія Тіхановського почав працювати рік тому, деякі викладені на ньому відео збирають понад 140 тис. переглядів.

Тіхановського 6 травня затримали під Могилевом, на південному сході Білорусі. Команду блогера спробували взяти під варту під час зустрічі з підписниками його каналу, але тоді співробітникам міліції фізично перешкодили глядачі.

З вимогою звільнити Тіхановського у різних регіонах Білорусі на імпровізовані акції вийшли його колеги-блогери, глядачі YouTube-каналу і журналісти, що висвітлювали стихійні протести. Багатьох з них затримали.

У Бобруйську затримали прихильників Тіхановського, які намагалися організувати “антипарад” 9 травня, коли в Мінську офіційно масовими заходами відзначали День перемоги.

В Білорусі заарештували сотню блогерів за онлайн-критику Лукашенка

За інформацією позбавленого реєстрації в Білорусі правозахисного центру “Весна”, в різних регіонах Білорусі затримали більше 100 осіб. Цю інформацію підтверджують Білоруська асоціація журналістів і місцева преса. Суди над активістами, правозахисниками, журналістами та учасниками зустрічей каналу “Країна для життя” 11 травня проходили в 12 містах Білорусі.

Протестна активність підписників і прихильників регіональних блогерів-критиків виявилася несподіваною як для влади, так і для опозиційних білоруських партій і структур. “Чорт з табакерки” – назвав цих активістів аналітик “Білоруських новин” Олександр Класьковський.

“З традиційною опозицією влади давно навчилися боротися. Тіхановський – це зовсім інший стиль, формат, інші гасла. Це живий діалог і зворотний зв’язок, це мова вулиці. Його стихійні зібрання, мабуть, нагадують владі про феномен “дармоїдських” протестів 2017 року. Тому і поспішають затримувати тих, хто тусується з блогером, поки з іскри не зайнялося полум’я”, – зазначає Класьковський.

Сергій Тіхановський оголосив про намір брати участь у висуванні на пост президента Білорусі. Але, перебуваючи під арештом, автор YouTube-каналу “Країна для життя” ризикує не зареєструвати ініціативну групу для збору підписів на свою підтримку.

Старт президентської кампанії відбувся напередодні Дня перемоги, а самі вибори призначені на 9 серпня. Подати документи до Центрвиборчкому для реєстрації ініціативної групи зі збору підписів на висунення кандидатом треба до 15 травня.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×