Купити квартиру в Дніпрі

Воєнний стан в Україні: що це означає

Воєнний стан в Україні: що це означає

Президент Володимир Зеленський підписав указ, згідно з яким введено воєнний стан в Україні  з 5:30 24 лютого 2022 року строком на 30 діб.  Раніше відповідне рішення ухвалила Верховна Рада, передає НСН.

Воєнний стан в Україні: що це означає

Воєнний стан – це особливий правовий режим, що передбачає надання спеціальних повноважень державним органам влади, необхідних для запобігання загрозі. Передбачається тимчасове обмеження прав і свобод громадян, а також тимчасове обмеження законних інтересів юридичних осіб.

Президент Володимир Зеленський оголосив, що воєнний стан діятиме по всій Україні через вторгнення російських військ в нашу країну.

Що змінюється з введенням воєнного стану

Відповідно до закону України “Про правовий режим воєнного стану”, в регіонах створюються адміністрації, до складу яких входять військові, які наділяються повноваженнями цивільної влади – військовослужбовці отримують такі ж повноваження, як, наприклад, поліція.

Військову адміністрацію населеного пункту очолює начальник, який призначається на посаду та звільняється з посади президентом за пропозицією Генерального штабу ЗСУ або відповідної обласної державної адміністрації.

Військові забезпечують правопорядок самостійно або із залученням органів виконавчої влади або місцевого самоврядування. Якщо в регіоні починаються активні бойові дії, то влада повністю перекладається на військове командування і військові адміністрації.

Під час введення воєнного стану можуть вводитися такі заходи:

  • Використовувати потужності й трудові ресурси підприємств, установ і організацій усіх форм власності для потреб оборони, змінювати режим їхньої роботи, проводити інші зміни виробничої діяльності, а також умов праці відповідно до законодавства про працю.
  • Вводити комендантську годину.
  • Встановлювати особливий режим в’їзду та виїзду, обмежувати свободу пересування громадян, іноземців та осіб без громадянства, а також рух транспортних засобів.
  • Перевіряти документи у громадян, а в разі необхідності проводити огляд речей, транспортних засобів, багажу і вантажів, службових приміщень і житла громадян, за винятком обмежень, встановлених Конституцією України.
  • Забороняти проведення мирних зібрань, мітингів, походів і демонстрацій, інших масових заходів.
  • Може обмежуватися право на вільне пересування.
  • Також обмежується право власності через примусове відчуження майна у фізичних та юридичних осіб на потреби оборони. Слід сказати, що законом передбачена компенсація за таке вилучення, а також повернення майна в разі його збереження при використанні в період воєнного часу.
  • Дещо обмежуються і трудові права, через введення трудової повинності. Але, разом з тим, законом передбачається соціальний захист, право на відпочинок і мінімальна заробітна плата.

Не можуть обмежуватися у період воєнного стану такі фундаментальні права людини, як – право на життя, на повагу гідності, на свободу та особисту недоторканність, право на рівність перед законом, право на житло.

 

Чиї повноваження не можна припиняти під час воєнного стану

  • В умовах воєнного часу забороняється проведення виборів, референдумів, страйків; не можна вносити зміни до Конституції.

Невиконання вимог правового режиму воєнного стану тягне за собою відповідальність.

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×