Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

[:ru]Украинцам могут отключить сотни тысяч смартфонов: как проверить свой[:ua]Українцям можуть відключити сотні тисяч смартфонів: як перевірити свій[:]

[:ru]

В Верховной Раде решили объявить войну “серому” импорту

В начале августа народные депутаты зарегистрировали сразу три законопроекта, с помощью которых хотят бороться с рынком нелегально ввезенных в Украину смартфонов.

Депутаты решили ввести принудительную регистрацию абонентов мобильных операторов и ввести уголовную ответственность за ввоз в Украину и продажу “серых” смартфонов. Кроме того, планируется блокировать “серые” смартфоны, которые уже работают в стране.

В 2020 году, по оценке экспертов, объем “черного” импорта смартфонов составил 7,45 млрд грн. Это 24,6% от общего объема импортируемых смартфонов. Из-за этого государство недополучило около 1,49 млрд грн НДС.

Еще 17-20% от совокупного объема рынка смартфонов в 2020 году составлял “серый” импорт – товары, которые ввезены в страну по заниженной цене и, соответственно, с меньшими уплаченными налогами.

Такие телефоны власть хочет заблокировать с помощью кодов IMEI, которые присваиваются каждому устройству.

В общую базу данных будут внесены все коды IMEI официальных смартфонов и, если гаджет будет ввезен через неофициальные каналы и его кода не окажется в базе, он автоматически отключится.

Еще одна проблема – так называемые “клоны”, или смартфоны, у которых IMEI-коды дублируются. Сейчас таких аппаратов в стране, по разным подсчетам, несколько сотен тысяч. Такие смартфоны заблокировать не смогут, но новые в страну уже не будут попадать, поэтому через несколько лет эта проблема исчезнет сама собой.

КАК ПРОВЕРИТЬ СВОЙ СМАРТФОН?

Чтобы определить IMEI-код своего телефона нужно набрать комбинацию *#06#. На экране должно появиться 15-значное число. Если все в порядке, это число будет совпадать с IMEI-кодом, указанным на коробке телефона.

Нардепы планируют утвердили и запустить в действие эти изменения до 1 июля 2022 года. Однако эксперты не очень рады такой инициативе, ведь она не решит главную проблему – коррупцию на таможне. Мол, за взятку “черные” и “серые” смартфоны будут проходить границу, даже если их нет в базе.

Кстати, недавно “НСН” писал: Опасный вирус массово атакует Android-смартфоны – как он проникает на устройство пользователей[:ua]

У Верховній Раді вирішили оголосити війну “сірому” імпорту

На початку серпня народні депутати зареєстрували відразу три законопроекти, з допомогою яких хочуть боротися з ринком нелегально ввезених в Україну смартфонів.

Депутати вирішили ввести примусову реєстрацію абонентів мобільних операторів і ввести кримінальну відповідальність за ввезення в Україну та продаж “сірих” смартфонів. Крім того, планується блокувати “сірі” смартфони, які вже працюють в країні.

У 2020 році, за оцінкою експертів, обсяг “чорного” імпорту смартфонів становив 7,45 млрд грн. Це 24,6% від загального обсягу імпортованих смартфонів. Через це держава недоотримала близько 1,49 млрд грн ПДВ.

Ще 17-20% від сукупного обсягу ринку смартфонів в 2020 році становив “сірий” імпорт – товари, які ввезені в країну за заниженою ціною і, відповідно, з меншими сплаченими податками.

Такі телефони влада хоче заблокувати за допомогою кодів IMEI, які присвоюються кожному пристрою.

В загальну базу даних будуть внесені всі коди IMEI офіційних смартфонів і, якщо гаджет буде ввезений через неофіційні канали і його коду не опиниться в базі, він автоматично відключиться.

Ще одна проблема – так звані “клони”, або смартфони, у яких IMEI-коди дублюються. Зараз таких апаратів в країні, за різними підрахунками, кілька сотень тисяч. Такі смартфони заблокувати не зможуть, але нові в країну вже не будуть потрапляти, тому через кілька років ця проблема зникне сама собою.

ЯК ПЕРЕВІРИТИ СВІЙ СМАРТФОН?

Щоб визначити IMEI-код свого телефону потрібно набрати комбінацію *#06#. На екрані повинне з’явитися 15-значне число. Якщо все в порядку, це число буде збігатися з IMEI-кодом, зазначеним на коробці телефону.

Нардепи планують затвердили і запустити в дію ці зміни до 1 липня 2022 року. Однак експерти не дуже раді такій ініціативі, адже вона не вирішить головну проблему – корупцію на митниці. Мовляв, за хабар “чорні” і “сірі” смартфони будуть проходити кордон, навіть якщо їх немає в базі.

До речі, нещодавно “НСН” писав: Небезпечний вірус масово атакує Android-смартфони – як він проникає на пристрій користувачів[:]

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×