Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

Українці зможуть дистанційно реєструвати вогнепальну зброю

В Україні можна буде онлайн зареєструвати вогнепальну зброю. Це зменшить частку корупції у питаннях реєстрації зброї та прискорить сам процес.

Про це НСН дізнався з повідомлення today.ua.

Проте головну ставку творці реєстру роблять не на спрощення процедури реєстрації, а на оздоровлення криміногенної ситуації в Україні.

Вони вважають, що з початком роботи реєстру правоохоронні органи зможуть контролювати обіг вогнепальної зброї в країні, а також швидко розкривати і попереджати можливі злочини.

Проблема ця назріла давно, адже, згідно з оцінками, кожен шостий житель України володіє “стволом”.

Реєстрація такої зброї онлайн стане можливою із початком функціонування Єдиного реєстру зброї, який ось-ось почне діяти. Його розробку завершують у Державному науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі МВС.

У реєстрі зберігатиметься вичерпна інформація про всі одиниці вогнепальної зброї, які зареєстровані в Україні, а також про її власників.

Для того, щоб полегшити систематизацію зброї та створення цього реєстру, спеціально розроблено два законопроекти “Про право на цивільну вогнепальну зброю” – №5708 та №5708-01. Вони стосуються як легально зареєстрованої зброї, так і тієї, що обертається в країні нелегально.

Зокрема, українці легально володіють 1,3 млн. вогнепальної зброї. Проте згідно з тією інформацією, яку має Генеральна прокуратура, нелегальної зброї в країні набагато більше, ніж легальної.

Причому з початком воєнних дій на сході нашої країни “на руках” у цивільного населення виявилося дуже багато “вогнестрілів”.

За приблизними оцінками, зараз на руках населення є від 3 до 5 млн одиниць незареєстрованої вогнепальної зброї.

Тобто кожен шостий українець має “ствол”. Саме ця незареєстрована зброя здебільшого і є потенційним джерелом криміналу.

Створення Єдиного реєстру зброї проблеми повністю не вирішить, проте її масштаби можна зменшити, кажуть у МВС. Зокрема, буде простіше розслідувати злочини, вчинені із застосуванням такої зброї.

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×