Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

У чому користь і шкода сала для організму людини

Багато хто вважає, що сало і правильне харчування несумісні, але це не так. Точніше, не зовсім так. То у чому користь і шкода сала?

Про це НСН дізнався з повідомлення ТСН.

Сало часто заносять до списку шкідливих продуктів, тому що воно переповнене калоріями, жирами та холестерином. Але більшість цей продукт любить і вважає апетитним та смачним. Сало навіть вважається символом української кухні.

Для українців сало — це і закуска, і перекус, а іноді й основна страва. Особливо, в екстремальних умовах на природі, коли у вас, крім шматка сала, цибулі, часнику і черствого хліба, більше нічого може не бути. Цей жирний і поживний продукт дає тривале відчуття ситості, тому така “підзарядка” буває дуже доречною.

Але не варто робити сало основним продуктом у раціоні харчування, інакше це може спричинити проблеми із зайвою вагою і погіршиться стан здоров’я.

Чи треба відмовитися від нього або як правильно його вживати? Чи безпечний цей продукт для здоров’я і чи він дає користь, скільки можна їсти сала на день? Пояснює дієтолог Світлана Фус.

Тваринні жири

З точки зору користі можна сказати, що в салі містяться всі види жирних кислот і жиророзчинні вітаміни D і E, а також вітаміноподібна речовина холін.

Всі вони беруть участь в роботі гормональної, нервової, імунної, антиоксидантної систем організму. Ці речовини обов’язково повинні входити в щоденний раціон. Але важливо з яких джерел і в якій кількості.

Помилково вважати, що “рослинні жири — корисні, а тваринні жири — шкідливі”. Або ще гірший варіант — бачити в жирах тільки зло та уникати їх взагалі. Таким рішенням ви погіршите синтез гормонів, обмін речовин та стан свого імунітету загалом.

До того ж, неправильно вважати тваринні жири небезпечними інгредієнтами харчування. Адже людина повинна отримувати близько 30% загальної калорійності харчування з рослинних і тваринних жирів.

Багато хто побоюється холестерину, хоча це будівельний матеріал, який входить до складу оболонки кожної клітини в організмі та повинен надходити в необхідній кількості.

Холестерин

Сало, як будь-який продукт тваринного походження, містить холестерин, але його кількість значно поступається, наприклад, вмісту в твердому сирі (від 250 до 1500 мг), у вершковому маслі (160-190 мг) чи навіть в креветках (160-210 мг). Зауважу, що в салі холестерину в середньому (за довідковими даними) від 70 до 100 мг на 100 г. А добова потреба в холестерині 300-400 мг.

Багато хто побоюється холестерину, хоча це будівельний матеріал, який входить до складу оболонки кожної клітини в організмі та повинен надходити в необхідній кількості

Важливо те, що кількість холестерину в крові й тканинах здебільшого залежить від того, як організм його переробить. А холестерин, який ми з’їдаємо має менший вплив на рівень холестерину в організмі, адже 80% цієї речовини синтезується в печінці й тільки 20% надходить з їжею.

Калорійність

Сало — калорійний продукт — 780 ккал на 100 г. До речі, калорійність олії — 880 ккал на 100 г, а вершкового масла — 720 ккал на 100 г. Тому потрібно знати, скільки твердого сиру, вершкового масла, сала, олії та інших продуктів має буди в раціоні, аби не перебрати за калоріями та за жирами.

Але не можна точно сказати — це повинно бути 10 г сала чи 50. Це буде залежати від конкретного складу вашого денного раціону. І якщо ви сьогодні збираєтеся з’їсти шматочок сала — у вашому харчуванні не повинно бути інших жирних холестериновмісних продуктів.

Тому, в невеликих кількостях, сало можна вживати здоровим людям без порушень ліпідного обміну, високого холестерину, якщо немає хвороби жовчовивідних шляхів, жовчного міхура та підшлункової залози, оскільки для повного травлення потрібна достатня кількість жовчі та ферменту ліпази. В такому разі — це не зашкодить здоров’ю. Звичайно, якщо ви не будете вживати сало як закуску до алкоголю або їсти його щодня.

Як їсти сало

Щоб сало пішло на користь, можна його з’їсти зі шматочком хліба грубого помелу. Воно добре поєднується з овочевими стравами. Краще їсти натуральне сало без копчення і не надто солоне.

Вибирайте сало, яке пройшло санітарно-ветеринарну експертизу і має сертифікат. Якщо не дотримуватися санітарних норм, можна заразитися патогенними бактеріями — кишковою паличкою або трихінелами.

Якісне сало те, що має не тільки гарний зовнішній вигляд, але і те, де на шматку стоїть ветеринарний штамп.

Сало не можна назвати шкідливим продуктом. Воно може стати таким за неправильного і надмірного вживання. Потрібно розуміти, що цим продуктом можна просто урізноманітнити свій раціон, якщо дотримуватись правил збалансованого харчування.

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×