Купити квартиру в Дніпрі

Єврокомісія рекомендує надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС

статус кандидата

Єврокомісія офіційно рекомендувала надати статус кандидата Україні на членство у Європейському Союзі.

Про це заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, передає НСН.

По-перше, комісія рекомендувала Європейській раді надати Україні європейську перспективу, а по-друге, — статус кандидата на вступ до ЄС.

«Україна чітко продемонструвала прагнення та рішучість відповідати європейським цінностям та стандартам»,сказала фон дер Ляєн.

За її словами, Україна вже впровадила приблизно 70% європейських правил, норм і стандартів. Однак у Єврокомісії наголосили, що Україні ще потрібно зробити важливу роботу у сферах верховенства права, контролю над олігархами, боротьби з корупцією та дотриманні основоположних прав.

Заявку на вступ до ЄС Україна подала майже одразу після початку масштабного російського вторгнення. Її приклад наслідували Грузія та Молдова, чиї заявки сьогодні також розглядала Єврокомісія. Молдові теж рекомендували надати статус кандидата, а от Грузії — ні.

9 травня Україна передала Єврокомісії другу частину анкети для набуття статусу кандидата на приєднання до Європейського союзу.

Що далі?

Тепер остаточне рішення, чи надавати Україні статус кандидата, оголосить Європейська рада — це зустріч лідерів держав Євросоюзу. Cаміт, на якому це вирішуватимуть, відбудеться 23-24 червня.

Надання статусу «кандидата на вступ» як крок до повноправного членства в союзі означає, що Україні доведеться провести безліч реформ для відповідності критеріям, а потім отримати схвалення від усіх 27 країн блоку.

Що ще сказала Єврокомісія?

Єврокомісія також оголосила план дій, який потрібно виконати для початку переговорів України про вступ до ЄС, передає Громадське.

Необхідні кроки:

  • ухвалення та впровадження законодавства про процедуру добору суддів Конституційного Суду, має включати процес попереднього відбору на основі оцінки доброчесності та професійних навичок, відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії;
  • завершення перевірки доброчесності кандидатів у члени Вищої ради правосуддя та відбір кандидатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України;
  • подальше посилення боротьби з корупцією, зокрема поміж топпосадовців. Завершення відбору та призначення нового директора НАБУ та прокурора САП.
  • забезпечення відповідності законодавства про боротьбу з відмиванням грошей стандартам Групи з фінансових заходів (FATF);
  • ухвалення комплексного стратегічного плану реформування правоохоронного сектору;
  • впровадження закону про олігархів;
  • приведення законодавство про ЗМІ у відповідність з європейським аудіовізуальним законодавством;
  • завершення реформи законодавства для національних меншин.

Урсула фон дер Ляєн зазначила, що розповіла про необхідні кроки українській владі під час свого нещодавнього візиту до Києва. У Єврокомісії розуміють, що частину реформ складно реалізувати під час війни, але вважають, що деякі кроки можливо виконати вже зараз.

Нагадуємо, у четвер, 16 червня, лідери Франції, Німеччини та Італії в Києві заявили про підтримку надання Україні статусу кандидата.

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×