Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

[:ru]Мифы и факты о вакцинации – разъяснение МОЗ[:ua]Міфи і факти про вакцинацію – роз’яснення МОЗ[:]

[:ru]Мифы и факты о вакцинации от коронавируса – МОЗ обнародовало на своей странице в Фейсбуке разъяснения, предоставив ответы на вопросы, которые волнуют многих, передает НСН.

МИФ: Вакцинированные легче заражают других людей, потому что в них с прививкой ввели коронавирус. Это негативно влияет на эпидситуацию.

ФАКТ: Вакцина от COVID-19 не может заразить человека, потому что в ее составе нет живого вируса. Зато она стимулирует выработку иммунитета

Участвуя в опросах, которые МИНЗДРАВ проводил на своих страницах в социальных сетях и мессенджерах к Неделе информационной грамотности, часть подписчиков проголосовала за вариант, что вакцинация от COVID-19 якобы ухудшает ситуацию с распространением коронавирусной инфекции. Также можно встретить информацию, что люди, которые получили прививки от COVID-19, будто являются более заразными в сравнении с невакциноваными. Якобы с прививкой в организм человека вводится вирус, из-за чего вакцинированный человек становится опасным для окружающих.

Соответствуют ли эти сообщения действительности? В МИНЗДРАВЕ объясняют:

Может ли человек заразиться от вакцины?

С начала вакцинальной кампании в Украине прививают несколькими вакцинами: CoronaVac, Comirnaty от Pfizer/BioNTech, AstraZeneca (летом также можно было прививаться вакциной Moderna).  Они имеют разный способ действия, однако ни одна из них не может заразить человека коронавирусом:

  • CoronaVac – это инактивированная вакцина, то есть в ее составе есть уже убитый вирус. Поскольку он мертв, то этот вирус не может распространяться организмом человека.
  • AstraZeneca – векторная вакцина. В ней используется безопасный модифицированный вирус простуды, который имеет в себе специфический белок. Он же активирует иммунный ответ; вырабатывается защита организма, но человек не подхватывает вирус.
  • Вакцины производства Pfizer и Moderna имеют в составе молекулы матричной рибонуклеиновой кислоты (мРНК), которая кодирует белок оболочки коронавируса. Эта мРНК при попадании в организм «учит» клетки вируса, они могут «встретить», а затем формируются необходимые для защиты антитела. Сама же мРНК погибает.

Как можно увидеть, ни одна из вакцин не имеет в составе живого вируса, который наносит вред здоровью человека. Вакцины не провоцируют заболевания, а, наоборот, формируют стойкую защиту для будущих «встреч» с коронавирусом.

Как работают вакцины?

Прививка помогает выработать иммунитет, моделируя попадания инфекции в организм. Этот процесс не вызывает болезнь, но он побуждает иммунную систему выработать Т-лимфоциты и антитела. Иногда после вакцинации возможны легкие симптомы, которые возникают при болезни, как, например, повышенная температура, припухлость и боль в месте введения. Они являются вполне приемлемыми, а возникают лишь потому, что организм реагирует и формирует иммунный ответ.

После иммунизации в организме остаются «клетки памяти», которые знают, как можно бороться с болезнью в будущем. На процесс выработки таких клеток может уйти до нескольких недель. Поэтому есть вероятность, что у человека, который заразился незадолго до вакцинации или сразу после вакцинации, разовьются симптомы болезни. Он может заболеть, потому что у вакцины не было достаточно времени выработать защиту.

Почему вакцинированные люди могут заболеть COVID-19?

Во-первых, такие случаи бывают нечасто, в основном среди людей пожилого возраста и со слабым иммунитетом. Во-вторых, сейчас наблюдается больше случаев заражения среди вакцинированных, потому что люди перестали придерживаться карантинных ограничений. Из-за этого инфекция распространяется стремительнее. Даже вакцинированные должны носить маски и придерживаться социальной дистанции.

Даже если Вы заразились, будучи вакцинированными, болезнь будет протекать в разы легче, Вы избежите госпитализации и быстрее вернетесь к привычной жизни (риск госпитализации более чем в 10 раз ниже). Если Вы и заболеете, будучи привитыми, вероятность заразить окружающих в разы уменьшается: Вы обезопасите своих родных и близких от заражения, – резюмировали в МИНЗДРАВЕ.

Кстати, недавно “НСН” писал:

Вакцинация детей в Украине – что нужно знать, чтобы не навредить прививкой

Коронавирус у детей – в Украине могут начать детскую вакцинацию от COVID-19

“Ковідна амнистия” за поддельные сертификаты о вакцинации – МОЗ[:ua]Міфи і факти про вакцинацію від коронавірусу – МОЗ оприлюднило на своїй сторінці у Фейсбуці роз’яснення, надавши відповіді на питання, що хвилюють багатьох, передає НСН.

МІФ: Вакциновані легше заражають інших людей, бо в них із щепленням ввели коронавірус. Це негативно впливає на епідситуацію.

ФАКТ: Вакцина від COVID-19 не може заразити людину, бо у її складі немає живого вірусу. Натомість вона стимулює вироблення імунітету

Беручи участь в опитуваннях, які МОЗ проводило на своїх сторінках  в соціальних мережах та месенджерах до Тижня інформаційної грамотності, частина підписників проголосувала за варіант, що вакцинація від COVID-19 ніби погіршує ситуацію із поширенням коронавірусної інфекції. Також можна зустріти інформацію, що люди, які отримали щеплення від COVID-19, ніби є більш заразними у порівнянні з невакцинованими. Начебто із щепленням в організм людини вводиться вірус, через що вакцинована особа стає небезпечною для оточення.

Чи відповідають такі повідомлення дійсності? У МОЗ пояснюють:

Чи може людина заразитись від вакцини?

З початку вакцинальної кампанії в Україні щеплюють кількома вакцинами: CoronaVac, Comirnaty від Pfizer/BioNTech, AstraZeneca (влітку також можна було щепитись вакциною Moderna). Так, вони мають різний спосіб дії, проте жодна з них не може заразити людину коронавірусом:

  • CoronaVac – це інактивована вакцина, тобто в її складі є вже вбитий вірус. Оскільки він мертвий, то цей вірус не може поширюватись організмом людини.
  • AstraZeneca – векторна вакцина. У ній використовується безпечний модифікований вірус застуди, який має в собі специфічний білок. Він же активує імунну відповідь; виробляється захист організму, але людина не підхоплює вірус.
  • Вакцини виробництва Pfizer і Moderna мають у складі молекули матричної рибонуклеїнової кислоти (мРНК), яка кодує білок оболонки коронавірусу. Ця мРНК при потраплянні в організм «навчає» клітини, що за вірус вони можуть «зустріти», а відтак формуються необхідні для захисту антитіла. Сама ж мРНК гине.

Як можна побачити, жодна з вакцин не має в складі живого вірусу, який завдає шкоди здоров’ю людини. Вакцини не провокують захворювання, а, навпаки, формують стійкий захист для майбутніх «зустрічей» з коронавірусом.

Як працюють вакцини?

Щеплення допомагає виробити імунітет, моделюючи потрапляння інфекції в організм. Цей процес не викликає хворобу, але він спонукає імунну систему виробити Т-лімфоцити та антитіла. Іноді після вакцинації можливі легкі симптоми, які виникають при хворобі, як, наприклад, підвищена температура, припухлість та біль в місці введення. Вони є цілком прийнятними, а виникають лише тому, що організм реагує та формує імунну відповідь.

Після імунізації  в організмі залишаються «клітини пам’яті», які знають, як можна боротися з хворобою в майбутньому. На процес вироблення таких клітин може піти до кількох тижнів. Тому є ймовірність, що у людини, яка заразилася незадовго до вакцинації або відразу після вакцинації, розвинуться симптоми хвороби. Вона може захворіти, тому що у вакцини не було достатньо часу виробити захист.

Чому вакциновані люди можуть захворіти на COVID-19?

По-перше, такі випадки трапляються нечасто, в основному серед людей похилого віку та зі слабким імунітетом. По-друге, зараз спостерігається більше випадків зараження серед вакцинованих, тому що люди припинили дотримуватися карантинних обмежень. Через це інфекція поширюється стрімкіше. Навіть вакциновані мають носити маски та дотримуватись соціальної дистанції.

Навіть якщо Ви заразились, будучи вакцинованими, хвороба протікатиме в рази легше, Ви уникнете госпіталізації та швидше повернетесь до звичного життя (ризик госпіталізації більше ніж у 10 разів нижчий). Якщо Ви і захворієте, будучи щепленими, ймовірність заразити оточуючих в рази зменшується: Ви убезпечити своїх рідних і близьких від зараження, – резюмували у МОЗ.

До речі, нещодавно “НСН” писав:

Вакцинація дітей в Україні – що потрібно знати, щоб не зашкодити щепленням

Коронавірус у дітей – в Україні можуть почати дитячу вакцинацію від COVID-19

“Ковідна амністія” за підроблені сертифікати про вакцинацію – МОЗ[:]

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×