Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

З 10 грудня в Україні заборонять безкоштовні пластикові пакети – яка буде ціна

З грудня в українських магазинах заборонять безкоштовні пластикові пакети – вони коштуватимуть до трьох гривень. Це має вплинути на зменшення пластикових відходів

З 10 грудня в Україні набирає чинності заборона використання безкоштовних пластикових пакетів у сфері обслуговування, повідомляє пресслужба міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України у вівторок, 30 листопада. Про це НСН дізнався з повідомлення на сайті Екополітика.

Пакети продаватимуть за ціною від двох до трьох гривень. Для адаптації українців та виведення пластикових пакетів з обігу надають 3 місяці.

З грудня  вартість пакетів складе не менше ніж:

  • 2 грн/шт. – без ручок та бічних складок;
  • 2,50 грн/шт. – без ручок із бічними складками або з ручками без бічних складок;
  • 3 грн/шт. – з ручками та бічними складками.

Крім того, пластикові пакети заборонені у всіх сферах обслуговування.

Це рішення стосуватиметься магазинів, супермаркетів, аптек, закладів харчування та інших закладів сфери надання послуг. Порушення заборони безоплатного розповсюдження пластикових пакетів каратиметься штрафом від 1700 до 3400 гривень. За повторне порушення сума штрафу становитиме від 3400 до 8500 гривень.

Безкоштовні пластикові пакети

Безкоштовні пластикові пакети заборонять зовсім скоро

Мета – зменшити пластикові відходи

Обмеження запроваджують для запобігання утворенню пластикових відходів, йдеться на сайті міністерства. Там також зазначається, що наступним кроком для України має стати обмеження обігу та виробництва пластикової продукції одноразового використання.

Заборона поки не поширюватиметься на біорозкладні пластикові пакети та надтонкі, що призначені для первинного пакування риби, м’яса, сипучих продуктів і льоду. Цей виняток діятиме до 2023 року.

Вже в 2022 році, коли завершиться тримісячний період адаптації буде заборонено продаж надтонких (з товщиною стінок менше 15 мікрометрів), тонких (15 – 50 мікрометрів) і пластикових пакетів, що оксорозкладаються. Останній з них – це поліетилен з добавками кобальту, нікелю та заліза, який розпадається в природі на мікропластик та солі.

Майже у всіх країнах ЄС заборонене використання безкоштовних пластикових пакетів.

Заборона на використання пластикових пакетів – коли почнуть штрафувати українців

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×