Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

Чому знизили тарифи на газ заднім числом і чи законно це?

Як повідомлялося раніше, українцям заднім числом перерахували тарифи на газ. На такий крок пішли більше 20 газопостачальних компаній. Що тепер із платіжками і чи законні так дії? Розбиралися журналісти видання OBOZREVATEL, передає НСН.

В Україні десятки постачальників уже в лютому оголосили про те, що вирішили знизити січневі ціни на газ. Фактично обмеження “не дорожче за 6,99 грн за куб”, яке повинно було діяти з лютого, запрацювало заднім числом.

Чому знизили тарифи?

Тут думки розходяться. Наприклад, член Національно комісії з питань енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Ольга Бабій заявляє, що це звичайна конкуренція на ринку. Мовляв, за правилами до 25 числа поточного місяця постачальник повинен оголосити “максимальну прогнозну ціну” на наступний, а якщо виявиться, що є можливість знизити ціну, він може це зробити.

“Я не бачу тут коригування ціни заднім числом. На ринку газу є конкуренція, споживач може сам вибирати, у кого купувати. Якщо доводиться вибирати між тим, щоб знизити ціну або ж втратити клієнта, постачальники вибрали зниження ціни. Політизувати не потрібно. Газ зараз – просто товар. Так, монополісти хотіли мати високу ціну. Але надприбуток – неправильно в поточних умовах. Якщо постачальник не хоче знижувати ціну, споживач від нього просто піде”, – розповідає Бабій.

А от координаторка житлово-енергетичних програм “Опори” Тетяна Бойко впевнена, що це політичне рішення, яке ухвалено під тиском і не відповідає умовам ринку.

“Я не знаю, що сталося, однозначно можна сказати, що це – політичне рішення. Спочатку знизили газзбути-дочки компаній групи РГК і ще кілька збутів, а потім і газопостачальна компанія “Нафтогаз”, а потім – низка інших компаній, очевидно, як реакція на ситуацію, щоб не втратити клієнтів. Це – поза всякими правилами ринку. Споживачам, мабуть, сподобається, але для ринку це дуже небезпечний сигнал”, – розповіла Тетяна Бойко.

Скільки тепер заплатимо за січень?

Наприклад, сім’я, яка повинна була отримати платіжку за використані 500 кубометрів у 4,95 тис. грн (9,9 грн за куб), за новими правилами заплатить за все 3,49 тис. грн (якщо тариф знизили до 6,99 грн).

Варто зазначити, що Кабінет міністрів не став обмежувати ціни на газ заднім числом. Тоді в Міненерго пояснили, що юридично зробити це складно. Однак постачальники зважилися на такий крок за власним бажанням.

За новими правилами, які діють до кінця опалювального сезону, тариф не може перевищувати 6,99 грн, але може бути нижчим. Компанія Megawatt запропонувала ціну 6,88, “Агросинтез Трейдинг” – 6,88, Енергетичні ресурси України – 6,90.

Тепер також можуть і підвищити ціну постфактум?

У НКРЕКП запевняють: ціну можна тільки знижувати. Мовляв, та цифра, яку оголосили 25-го числа минулого місяця, – максимум. Запропонувати вищу вартість не можна, інакше це порушить правила, і тоді регулятору доведеться втрутитися.

Тетяна Бойко вважає, що сам факт зниження ціни заднім числом – погана практика. По-перше, за словами експерта, це покаже, що правила можна порушувати, а по-друге – додасть аргументів популістам, які й раніше стверджували, що газ може бути дешевшим, але постачальники просто вирішили нажитися на українцях.

Яка буде ціна до кінця зими?

До квітня в Україні діють обмеження на ринку. Ніхто не може продавати газ за ціною вищою, ніж 6,99 грн за кубометр. Ті, хто хоче залучити споживача, пропонує нижчу вартість. Однак після квітня уряд не повинен контролювати вартість кубометра.

Єдине нововведення, яке обіцяють розробити чиновники: зобов’язати всіх учасників ринку пропонувати річні ціни (вони будуть вигідніші від місячних цін). Розглядається також варіант автоматично переводити всіх українців на річний тариф, якщо вони самі не захотіли залишатися на місячному.

Тут також є ризик. Якщо постачальнику невигідно робити низький річний тариф, він може його завищити, формально виконавши вимоги. Ринок газу в Україні для простих сімей повноцінно працює ще з серпня 2020-го. Будь-який споживач може за лічені хвилини подати заявку й поміняти постачальника блакитного палива, а разом із тим і свій тариф.

Проте на такий крок поки зважилося менш ніж 10% українців. Решта, як і раніше, купує у газзбутів за тією ціною, яку їм пропонують. І якщо тариф різко зростає, замість того, щоб поміняти постачальника (а на цьому можна було заощадити близько 30%), українці виходять на акції протесту й перекривають вулиці. Хоча, щоб значно менше платити за газ, достатньо всього лише розібратися в правилах ринку і в енергоефективному споживанні.

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×