Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

[:ru]Банкоматы Украины наводнили фальшивые гривны – как распознать подделку[:ua]Банкомати України заполонили фальшиві гривні – як розпізнати підробку[:]

[:ru]В банкоматах Украины появились фальшивые гривны. Попадают в оборот поддельные купюры через терминалы, под которые их и создают фальшивомонетчики. Об этом рассказали в программе “Украина Сегодня” на телеканале “Украина 24”, сообщает НСН, ссылаясь на www.mv.org.ua.

Покупают фальшивые гривны через интернет, почти как обычные другие товары.  За 3000 гривен фальшивомонетчики просят 750 настоящих гривен.

Чаще всего сбывают фальшивые купюры в небольших магазинах. Ими рассчитываются за товар, чтобы получить сдачу настоящими купюрами. Также такие купюры используются для погашения долга через терминал.

“Эти банкноты специально заточены под определенные терминалы. То есть человек покупает, например, за 5000 гривен 20000 фальшивых, и погашает свой кредит через терминал”, – пояснил эксперт по безопасности Руслан Долгов.

Поскольку банкоматы заполняются наличными из терминалов, то попасться подделка может каждому. Жительница Киева рассказала, что недавно сняла в банкомате фальшивую купюру номиналом в 200 гривен. О том, что они фальшивые, узнала, когда попыталась купюрой рассчитаться. Ей сообщили в магазине, что купюра не проходит проверку ультрафиолетом.

Что делать, если получили фальшивку

В банке обязаны провести расследование, проверить все остальные банкноты, провести разинкассацию, если клиент обратится к ним с претензией о получении им поддельной купюры

“Если будет установлен факт наличия там данных сомнительных банкнот, то банк пойдет навстречу клиенту”, – сообщила начальник управления денежного обращения и контроля кассовых операций банковского учреждения Лариса Жиронкина.

Следует предостеречь украинцев от использования таких банкнот – пользоваться ими категорически запрещено. За это грозит суровое наказание – до 7 лет тюрьмы.

Как можно отличить фальшивку

На ощупь настоящая банкнота плотная. Если посмотреть на свет, то на фальшивке отсутствует графический элемент знака гривны. На купюре номиналом в 500 гривен должны быть элементы сиреневого цвета, которые под разным углом меняют свой цвет на зеленый.

Как сбывают подделки

В последнее время участились случаи попыток сбыть фальшивые купюры номиналом в 100, 200 или 500 гривен.

Схема простая: в магазин, парикмахерскую или кафе на окраинах или в спальных районах городов забегает мужчина со слезной просьбой разменять купюру. Якобы ему нужно срочно рассчитаться с таксистом, а поблизости нет ни одного супермаркета или другой торговой точки.

Мошенник ловко убеждает ему помочь, а фальшивая купюра уходит в оборот и о том, что это подделка, узнают далеко не сразу.

 Кстати, недавно “НСН” писал:

Рідкісна удача: банкомат видав українцю унікальні цінні гривні (ФОТО)

Як відрізнити справжню 200-гривневу купюру від фальшивої: відеоінструкція Нацбанку

В Україні до кінця року почнуть видавати зарплату в е-гривні[:ua]В банкоматах України з’явилися фальшиві гривні. Потрапляють в обіг підроблені купюри через термінали, під які їх і створюють фальшивомонетники. Про це розповіли в програмі “Україна Сьогодні” на телеканалі “Україна-24”, повідомляє НСН, посилаючись на www.mv.org.ua.

Купують фальшиві гривні через інтернет, майже як звичайні інші товари. За 3000 гривень фальшивомонетники просять 750 справжніх гривень.

Найчастіше збувають підроблені купюри в невеликих магазинах. Ними розраховуються за товар, щоб отримати здачу справжніми купюрами. Також такі купюри використовуються для погашення боргу через термінал.

“Ці банкноти спеціально заточені під певні термінали. Тобто людина купує, наприклад, за 5000 гривень 20000 фальшивих, і погашає свій кредит через термінал”, – пояснив експерт з безпеки Руслан Долгов.

Оскільки банкомати заповнюються готівкою з терміналів, то попастися підробка може кожному. Мешканка Києва розповіла, що нещодавно зняла в банкоматі фальшиву купюру номіналом 200 гривень. Про те, що вони фальшиві, дізналася, коли спробувала купюрою розрахуватися. Їй повідомили в магазині, що купюра не проходить перевірку ультрафіолетом.

Що робити, якщо отримали фальшивку

У банку зобов’язані провести розслідування, перевірити всі інші банкноти, провести разинкасацію, якщо клієнт звернеться до них з претензією про отримання ним підробленої купюри

“Якщо буде встановлено факт наявності даних сумнівних банкнот, то банк піде назустріч клієнту”, – повідомила начальник управління грошового обігу і контролю касових операцій банківської установи Лариса Жиронкіна.

Слід застерегти українців від використання таких банкнот – користуватися ними категорично заборонено. За це загрожує суворе покарання – до 7 років в’язниці.

Як можна відрізнити фальшивку

На дотик справжня банкнота щільна. Якщо подивитися на світло, то на фальшивці відсутній графічний елемент знака гривні. На купюрі номіналом в 500 гривень повинні бути елементи бузкового кольору, які під різним кутом міняють свій колір на зелений.

Як збувають підробки

Останнім часом почастішали випадки спроб збути фальшиві купюри номіналом 100, 200 або 500 гривень.

Схема проста: в магазин, перукарню або кафе на околицях або в спальних районах міст забігає чоловік зі слізним проханням розміняти купюру. Нібито йому потрібно терміново розрахуватися з таксистом, а поблизу немає жодного супермаркету або іншої торгової точки.

Шахрай спритно переконує йому допомогти, а фальшива купюра йде в обіг і про те, що це підробка, дізнаються далеко не відразу.

До речі, нещодавно “НСН” писав:

Рідкісна удача: банкомат видав українцю унікальні цінні гривні (ФОТО)

Як відрізнити справжню 200-гривневу купюру від фальшивої: відеоінструкція Нацбанку

В Україні до кінця року почнуть видавати зарплату в е-гривні[:]

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×