Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

ВОЗ оголосила надзвичайний стан через Еболу. Що це значить для українців?

ВОЗ оголосила надзвичайний стан через Еболу. Що це значить для українців?

17 липня 2019 р. на засіданні Міжнародного комітету з питань надзвичайних ситуацій у сфері охорони здоров’я ВООЗ визнала спалах вірусу Ебола в Демократичній Республіці Конго ситуацією міжнародного масштабу.

У своїй заяві Комітет визнає можливе підвищення рівня національних та регіональних ризиків, а отже і необхідність у посиленні та координованості заходів для управління ними.

Що це означає для України?

У заяві Комітету зазначено, що зафіксований випадок хвороби у Гомі (місто на кордоні з Руандою, Демократична Республіка Конго) свідчить про високий ризик поширення вірусу для прикордонних країн. Україна не має спільних кордонів із Конго, а отже не є потенційною країною ризику розповсюдження вірусу Ебола.

За рекомендаціями Комітету, жодна країна не повинна закривати свої кордони або обмежувати подорожі й торгівлю. Такі заходи, як правило, застосовуються через побоювання та не мають наукового обґрунтування. Вони зумовлюють переміщення людей і товарів через неофіційні кордони, без належного моніторингу, і таким чином збільшують шанси на поширення захворювання. Найбільш критичним є те, що ці обмеження можуть поставити під загрозу місцеву економіку та негативно вплинути на заходи реагування з погляду безпеки та логістики.

Національні органи влади повинні співпрацювати з авіакомпаніями та іншими видами транспорту і туризму для забезпечення того, щоб вони не порушували рекомендації ВООЗ щодо міжнародних перевезень.

Хоча Україна і не є потенційною країною ризику завезення вірусу Ебола, у травні 2019 р. фахівці ЦГЗ спільно зі співробітниками Лабораторного центру повітряного транспорту, аеропорту «Київ» (Жуляни), прикордонниками та митниками організували командно-штабні навчання з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, пов’язаної із завезенням особливо небезпечного захворювання, серед населення (хвороби, що має або може мати міжнародне значення).

ВОЗ оголосила надзвичайний стан через Еболу. Що це значить для українців?

Нагадаємо, хвороба, спричинена вірусом Ебола, – гостре інфекційне захворювання із вираженим геморагічним синдромом у тяжкій формі, що часто має летальні наслідки. Зараження відбувається парентеральним і контактно-побутовим шляхами під час близького і тривалого контакту з хворими (наприклад, догляду) через потрапляння рідин з організму хворого на ушкоджену шкіру чи слизові оболонки. Вірус передається людям від диких тварин (мавпи, кажани, антилопи тощо) і поширюється серед людей – від людини до людини.

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×