Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

Стало відомо, коли відбудеться перше засідання нової Верховної Ради України

Стало відомо, коли відбудеться перше засідання нової Верховної Ради України

Визначено дату проведення першого засідання новообраної Верховної Ради України. Про це Nikopolnews дізнався з повідомлення видання «Голос України».

Згідно інформації, отриманої Nikopolnews, вчора, під час першого засідання Підготовчої депутатської групи, скликаного Головою Верховної Ради Андрієм Парубієм, новообрані депутати вирішили, що зберуться 29 серпня 2019 року.

Вказану групу очолив представник партії «Слуга народу» Дмитро Разумков, Руслан Стефанчук (представник тієї ж політичної сили) став першим заступником, секретарем — представник партії «Голос» Ярослав Железняк.

Зібрання відбувалося відповідно до вимог Регламенту. До групи делеговано представників політичних партій, які увійшли до нового складу Верховної Ради.

«Слугу народу», зокрема, представляли 17 майбутніх народних депутатів, «Опозиційну платформу — За життя» — три. По два делегати увійшли в підготовчу групу від «Батьківщини» та «Європейської солідарності» і ще один парламентарій — від «Голосу». Була можливість взяти участь у засіданні й у депутатів, які обиралися на одномандатних округах — по одному представнику від 15 народних депутатів. Для цього треба було подати письмову пропозицію з відповідними підписами. Але вчора в роботі першого засідання був лише один представник від мажоритарників.

Головуючий Дмитро Разумков одразу зауважив, що згідно із законом на підготовку до запуску нового складу парламенту відведено 20 днів із дня офіційного опублікування результатів виборів.

Визначилися вчора також і з приводу створення підгруп у складі робочої групи. Раніше їх було три, але в цьому скликанні вирішили, що досить буде двох — адже деякі політичні сили мають одного-двох представників у складі робочої групи. Відтак одна із підгруп займеться організаційними питаннями (зокрема, розсадка в залі), а інша — охопить все необхідне для проведення першого засідання та формування комітетів. Представники від фракції «Голос» та від мажоритарників зможуть брати участь у засіданні обох підгруп, а всі рішення ухвалюватимуть на спільному засіданні робочої групи.

Дмитро Разумков зазначив, що найближчими датами, коли зможе бути проведено перше засідання, є 27 або 29 серпня, але «Слуга народу» пропонує його провести 29 серпня. Представник «Європейської солідарності» Артур Герасимов висловився за 3 вересня, а представник «Офіційної платформи — За життя» Сергій Льовочкін — за 20 серпня. Під час голосування підтримали дату 29 серпня.

«Слуга народу» запропонував зменшити кількість комітетів у новій Раді до 22. За словами Дмитра Разумкова, у їхній фракції буде достатньо достойних людей, які можуть очолити комітети.

Крім того, народні обранці у Підготовчій групі попередньо затвердили мінімальну й максимальну кількість членів комітетів: 7 і 31.

«Якщо будемо бачити, що виникають труднощі, в подальшому повернемося до цього питання», — запропонував Д. Разумков перед голосуванням за це питання. Розподіл у комітетах, на думку Разумкова, повинен бути за квотним принципом.

«Оскільки наших колег у Верховній Раді, за нашими підрахунками, 60%, то ми пропонуватимемо, що від нашої політичної сили буде або голова, або перший заступник, або секретар — оскільки вони за Регламентом не можуть бути представниками однієї політичної сили. І також ми будемо пропонувати в якості заступників голів комітетів своїх колег, але зі збереженням пропорційного принципу», — сказав він.

Ірина Геращенко висловила прохання, щоб під час формування комітетів не порушувався гендерний баланс. Крім того, за її словами, «Європейська солідарність» займає конструктивну позицію щодо продовження інтеграції до ЄС, співробітництва з НАТО. «Ми виступаємо за неухильне дотримання законів», — зазначила вона і додала, що представники «ЄС» можуть очолити комітети: нацбезпеки і оборони (Михайло Заброцький), євроінтеграції, бюджетний, свободи слова. Крім того, вона попросила особливий статус для євроінтеграційного комітету.

«Батьківщина», повідомили її представники, не боротиметься за посади. А серед головних законопроектів, які має першочергово розглянути Верховна Рада, — питання пенсійного забезпечення, зниження ціни на газ, мораторію на продаж землі тощо.

Представник «Голосу» Ярослав Железняк висловився за нову якість української політики і запропонував відійти від квотного розподілу комітетів, а керуватися професійними якостями кандидатів.

А «Опозиційна платформа — За життя» не голосуватиме за кандидатуру прем’єр-міністра України, хоча б хто був запропонований. Про це представник партії Нестор Шуфрич сказав журналістам перед початком засідання робочої групи з підготовки першого пленарного засідання Верховної Ради дев’ятого скликання. За словами політика, ОПЗЖ перебуває в опозиції до коаліції та чекає пропозицій щодо комітетів. Шуфрич заявив, що «Опозиційна платформа — За життя» претендуватиме на головування в комітетах, які віддають опозиції в європейському парламентаризмі. Це — бюджетний комітет, комітет свободи слова, з контролю над роботою правоохоронних органів, Рахункова палата.

Наступне засідання групи відбудеться в середу об 11.00. А дані про склад і предмети відання комітетів до відома робочої підгрупи мають подати до 16.00 понеділка.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×