Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

Що чекає українських школярів у новому навчальному році

Що чекає українських школярів у новому навчальному році

З 1 вересня школярів і батьків чекають нововведення, закріплені законодавством України. Nikopolnews зібрав усі новації разом.

Щеплення: у школи та дитячі садки не пустять дітей, яким не зробили обов’язкові щеплення. Батьки, які відмовляються щепити дитину через особисті переконання, можуть написати заяву на ім’я керівника навчального закладу на проходження навчання дистанційно або за індивідуальним графіком.

Шкільна форма: у навчальному році 2019/2020 скасовується обов’язкова шкільна форма. Такий указ видав президент України Володимир Зеленський у червні.

Світловідбиваючі жилети: з 1 вересня учні 1-4 класів зобов’язані носити світловідбиваючі жилети в темний час доби по дорозі до школи та додому.

Електронний учнівський квиток: школярі замість звичайних учнівських квитків отримають нові  — електронні. Таким чином, батьки зможуть відстежувати переміщення дитини по місту за допомогою спеціального додатку, а школярі уникати черг в метро.

Вільний вибір форми навчання: діти, які змушені пропускати уроки через хворобу, заняття спортом, музикою, тощо почнуть вчитися за спеціальним навчальним планом.

Окремі уроки може проводити не вчитель: у рамках мережевої форми навчання окремі уроки тепер зможе проводити гурток або організація. Цей підхід спрямований на вирішення проблеми нестачі профільних вчителів.

Новий предмет: з 1 вересня, з’явиться новий шкільний предмет — фінансова грамотність, яка спрямована на те, щоб українські школярі розбиралися у таких темах, як криптовалюта, електронні гроші, платіжні інтернет-інструменти, права споживачів фінансових послуг.

Оголошення оцінок школярів: вчителі більше не зможуть оголошувати на весь клас оцінювання учнів. Безпосередньо на уроці вчитель може загальними фразами оцінити відповідь учня, але оцінку в балах повинен виставляти у щоденник на перерві або після уроків в індивідуальному порядку.

Скасування дощок пошани: у школах більше не буде дощок пошани відмінників у навчанні. Адже у школярів можуть бути різні здібності: хтось проявляє здібності в одній сфері, але менш здатний до іншого і навпаки.

Нові правила навчання для інклюзивних груп: відтепер, щоб дитину з особливими освітніми потребами зарахували до позашкільного закладу, її батькам або законним представникам треба подати відповідну заяву. До заяви також потрібно додати документи, які підтверджують наявність особливих освітніх потреб – висновок інклюзивно-ресурсного центру, індивідуальна програма реабілітації особи з інвалідністю.

Продовження навчання на два роки: Уряд прийняв рішення, що тривалість навчання в школах для учнів з особливими потребами (інклюзивних класів початкової і базової школи) може бути продовжено на два роки.

Нове меню в їдальні: мультипрофільне меню повинно з’явитись у всіх школах до кінця 2019-2020 навчального року, поки це стосується лише тільки Київа. Обід у їдальні буде нагадувати шведський стіл, де учні зможуть самі обирати, що їсти.

Нова програма ЗНО-2020 з української літератури: у новому навчальному році змінилася програма ЗНО з української літератури, деякі твори прибрали, деякі додали.

Більше можливостей для навчання дітей вдома: з 1 вересня батьки школярів зможуть скористатися усіма видами індивідуальної форми навчання — сімейною (домашньою) освітою, екстернатом або педагогічним патронажем.

  • Сімейна (домашня) форма освіти передбачає  навчання для учнів, чиї батьки готові самостійно організовувати освітній процес в домашніх умовах. Але учень повинен бути зарахованим до певного закладу, який відслідковуватиме його прогрес у навчанні.
  • Для зарахування на екстернат учень повинен подати заяву та документ, який підтверджує підставу для переведення. Серед поважних причин – неможливість відвідувати заняття у школі чи скласти річне оцінювання. Він орієнтований на учнів, які опанували  або можуть опанувати один чи декілька предметів.
  • Педагогічний патронаж передбачений для учнів, які за станом здоров’я не можуть відвідувати школу щодня, перебувають на стаціонарному лікуванні або потребують навчання біля лікарняного ліжка. Також така форма навчання дозволена учням, які здобувають початкову та базову освіту у школах сільської місцевості, в яких через малокомплектність (менше 5 учнів на клас) не може бути організоване навчання у школі.
To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×