Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

Запуск COVID-вакцинації в Україні: нардепи в першому читанні підтримали законопроєкт

Запуск COVID-вакцинації в Україні: нардепи в першому читанні підтримали законопроєкт

Народні депутати в першому читанні підтримали проєкт закону, що дозволяє виконувати реєстрацію вакцин під зобов’язання для їх екстреного застосування. Це дозволяє якнайшвидше почати вакцинацію від коронавірусу.

Спікер парламенту Дмитро Разумков повідомив, що між першим і другим читанням до проєкту мають внести важливі зміни, а завтра за нього голосуватимуть в цілому. За основу проголосували 318 нардепів, передає LB.ua, інформує НСН.

Цей документ дає можливість громадянам отримати необхідні вакцини, а виробники повинні проводити післяреєстраційні випробування препаратів. Голова комітету з питань охорони здоров’я Максим Радуцький під час представлення пояснив, що зараз жодна вакцина від коронавірусу не може бути зареєстрована в Україні, оскільки вони поки не мають повного реєстраційного досьє.

Втім у провідних країнах світу від коронавірусу вже вакцинують, оскільки передбачена процедура екстреної реєстрації під зобов’язання. Комітет рекомендував ухвалити закон, але пропонує передбачити запобіжник для реєстрації вакцин невідомого походження.

Документ передбачає прискорену держреєстрацію вакцини за умови, що дозвіл на її екстрене застосування надали компетентні органи, зокрема, США, Великобританії, Євросоюзу, Японії, Індії, Китаю – принаймні однієї з цих країн.

Це відкриє можливість використовувати в Україні вакцини від коронавірусу Pfizer-BioNTech, Sinovac Biotech, Moderna, Sinopharm, AstraZeneca.

Нагадаємо, головний санітарний лікар, заступник голови МОЗ Віктор Ляшко повідомив, що уже в лютому в межах ініціативи COVAX Україна може отримати мРНК-вакцину від коронавірусу, яка вимагає зберігання від -20 до -80 градусів за Цельсієм. Препаратом може бути розробка німецької та американської компаній Pfizer/BioNTech. Також, ймовірно, в Україну могли б поставити препарат Moderna.

Пізніше президент та прем’єр-міністр підтвердили, що вакцинацію від коронавірусу почнуть у лютому, приблизно на другому тижні місяця. Денис Шмигаль зазначив, що Україна в межах ініціативи COVAX може отримати чотири різні вакцини від ковіду. Це препарат Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Novavax та Sanofi.

Щоб оперативно отримувати найважливіші новини України і світу, підписуйтесь на наш Телеграм

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×