Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

Вчені підрахували ймовірність заразитися коронавірусом під час подорожі поїздами

Вчені підрахували ймовірність заразитися коронавірусом під час подорожі поїздами

Група дослідників із Китаю та Великої Британії підрахувала, що ризик заразитися коронавірусною хворобою в поїздах складає від 0 до 10,3%, а в середньому — 0,32%. Вони висновують, що встановлення окремих обмежень на залізничні пасажирські перевезення може зробити їх майже повністю безпечними, пише Громадське, передає НСН.

Про це йдеться в публікації у науковому виданні Clinical Infectious Diseases.

Для визначення ризику поширення COVID-19 у поїздах учені проаналізували дані подорожей понад 2300 пацієнтів із коронавірусною хворобою та понад 72 тисяч людей, які з ними контактували, в період із середини грудня 2019 року до початку березня 2020-го. До уваги бралися час перебування пасажирів поруч та їхнє взаємне розташування в поїзді.

З’ясувалося, що загалом ризик підхопити COVID-19 від хворого пасажира на відстані трьох рядів і п’яти сидінь від нього складає від 0 до 10,3%. Як і можна було очікувати, найбільший ризик заразитися мають ті, хто сидить на тому ж ряду, що й людина з COVID-19 (1,5%), або на сусідньому сидінні (3,5%).

Ризик заразитися коронавірусом зростає зі збільшенням часу перебування в поїзді з хворими пасажирами — в середньому на 0,15% за кожну годину поїздки, а для пасажирів на сусідньому сидінні цей показник складає аж 1,3%.

Дослідники висновують, що COVID-19 має високий ризик передачі серед пасажирів поїздів, але він дуже відрізняється залежно від часу поїздки й місця перебування пасажирів у вагоні. Тож вони радять тимчасово обмежити час руху поїздів і розсаджувати пасажирів через кілька місць, а також використовувати засоби особистої гігієни, аби зменшити загрозу COVID-19.

Це єдине таке дослідження?

Раніше повідомлялось про японський суперкомп’ютер Fugaku, який визнали найшвидшим у світі. Він займався моделюванням ситуацій із поширення коронавірусу в транспорті, аби визначити, як можна зменшити ризики зараження в ньому. На початку липня за його допомогою вчені встановили, що для зменшення ризику COVID-19 у приміських залізничних поїздах варто обмежити кількість пасажирів і частіше провітрювати вагони.

На початку карантину в деяких країнах ввели жорсткі обмеження на пересування в громадському транспорті, побоюючись, що там ризик заразитися коронавірусом є дуже високим. Утім уже у квітні в редакційній статті Journal of Transport and Health зазначалося, що передача COVID-19 у громадському транспорті є набагато менш небезпечною, ніж навіть у домогосподарствах.

Дослідження спалахів коронавірусу в різних країнах (ФранціяЯпоніяАвстріяСінгапур) також вказують на те, що вони не були пов’язані з транспортом.

Читайте ще: У ВООЗ вважають, що пандемія COVID-19 триватиме довго

Вчені підрахували ймовірність заразитися коронавірусом під час подорожі поїздами

фото: РБК-Украина

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×