Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

У морському повітрі екологи виявили мікропластик

У морському повітрі екологи виявили мікропластик

Дослідження групи вчених з шотландського Університету  Стратклайда і французької обсерваторії Observatoire Midi-Pyrénées в Піренеях виявило крихітні пластикові фрагменти в морському повітрі, пише inspired, передає НСН.

Про це повідомляє The Guardian з посиланням на дослідження, опубліковане в журналі PLOS ONE.

Результати дослідження ставлять під сумнів припущення про те, що пластик осідає на одному місці, а також широко поширене твердження про оздоровчу силу морського бризу.

Раніше ми писали: За коронавірусом йдуть потоп, посуха й голод. Прогнози на 2020 рік невтішні

Стів Аллен, кандидат наук в Університеті  Стратклайда, який очолював дослідження, сказав: «Морський бриз традиційно вважався «чистим повітрям», але це дослідження показує дивовижну кількість частинок мікропластику, які переносяться ним. Схоже, що деякі пластикові частинки могли покинути море і потрапити в атмосферу разом з морською сіллю, бактеріями, вірусами і водоростями».

«Ми продовжуємо скидати в океан мільйони тонн пластику щороку», — додав Аллен. «Це дослідження показує, що воно не залишиться там назавжди. Океан повертає його нам».

Пластикове сміття, зокрема пластикові пакети і пляшки, розпадаються на дрібні частинки мікропластику в морі. Мікропластик в морських бризках мав довжину від п’яти до 140 мікрометрів.

Читайте ще: Вчені розповіли, чи придатна вода на Марсі для земних організмів

Дослідники підрахували, що до 136 000 тонн мікропластику можуть бути викинуті на берег морськими бризками щороку.

У морському повітрі екологи виявили мікропластик

Вчені вважають, що результати дослідження можуть допомогти розгадати таємницю того, куди потрапляє океанічна пластмаса після того, як вона просочується в море, — головоломка, яку вчені намагалися розгадати роками.

Дослідники проаналізували краплі води з морських бризів на наявність мікропластику. Морський туман містив найбільшу кількість — 19 пластикових частинок на кубічний метр повітря.

У морському повітрі екологи виявили мікропластик

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×