Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

Місцеві вибори 2020: як змінити виборчу адресу

Місцеві вибори 2020: як змінити виборчу адресу

До 10 вересня в Україні можна змінити свою виборчу адресу. Тоді можна проголосувати на місцевих виборах 25 жовтня за місцем свого фактичного проживання, а не за місце прописки. Це можна зробити онлайн або ж особисто, пише The Village Україна, передає НСН.

Важливо знати: після зміни законодавства ця процедура стала довготривалою – її не доведеться повторювати перед кожними виборами.

Як (і навіщо) подавати заявку на зміну виборчої адреси, пояснює координатор з комунікацій громадської мережі «Опора» Юрій Хорунжий.

Що означає ця нова опція?

Загалом раніше люди, які роками чи десятиліттями жили в Києві, але були прописані, наприклад, у Чернівцях, не могли обирати місцеву владу та голосуванням впливати на якість місцевих послуг: лікарні, школи, інфраструктуру.

З 1 липня з ухваленням нового Виборчого кодексу України у громадян з’явилася можливість змінити виборчу адресу й обирати місцеву владу за місцем свого фактичного проживання.

Чому це важливо?

Це важливо передусім для людей, які проживають не за місцем прописки: студенти, трудові мігранти, вимушені переселенці та люди, які з різних причин не мають місця реєстрації.

Навіщо людям їхати голосувати туди, де вони не живуть, й обирати когось невідомого, хто ніяк не впливатиме на їхнє життя?

Ми щодня впливаємо на ту громаду, де живемо, сплачуємо комунальні послуги, водимо дітей у садочок чи школу, користуємося муніципальним транспортом, купуємо продукти в магазині поряд із будинком, сплачуємо податки до місцевого бюджету тощо. А за допомогою цієї оновленої процедури нарешті зможемо впливати на свою громаду не лише фізично, а й політично: обирати та контролювати владу, яка розпоряджається цими місцевими податками й облаштовує побут спільноти людей у громаді.

Що треба знати?

Для електронної подачі заяви треба мати електронний цифровий підпис (ЕЦП). Якщо людина ФОП, то найчастіше такий підпис у неї є для подання податкової звітності. В іншому разі необхідно звернутися до банків, які роблять електронні цифрові підписи чи до уповноважених органів (наприклад, та ж податкова робить ЕЦП не лише для підприємців).

Для офлайн-подачі заяви необхідно звернутися до відділу ведення Державного реєстру виборців за фактичним місцем проживання. Із собою необхідно мати лише паспорт, паперову заяву можна заповнити на місці.

Детальніша інструкція та відповіді на поширені питання ТУТ

Місцеві вибори 2020: як змінити виборчу адресу

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×