Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

Мінфін завершив перемовини із МВФ про бюджет на 2021 рік

Мінфін завершив перемовини із МВФ про бюджет на 2021 рік

Міністерство фінансів заявило про успішне завершення перемовин із Міжнародним валютним фондом щодо проєкту бюджету на 2021 рік. Про це повідомила пресслужба міністерства, пише Громадське, передає НСН.

Погодження бюджету було однією з головних умов для початку перегляду з МВФ програми stand-by, визначення дати візиту місії Європейського департаменту фонду та отримання наступного траншу.

«Основний акцент перемовин стосувався формування спільного із МВФ бачення основних бюджетних показників — рамки доходів, видатків і дефіциту. У цілому, параметри бюджету-2021 збігаються з оцінками фахівців Фонду, що було важливим для продовження успішної співпраці між Україною та МВФ»,

— йдеться у заяві Мінфіну.

Раніше ми писали: ФОПам обіцяють по 8 тисяч фіндопомоги: хто отримає

МВФ і Україна

9 червня Рада директорів МВФ погодила нову кредитну програму для України stand by розміром 5 мільярдів доларів та терміном на 1,5 роки. Кошти планують перерахувати чотирма траншами.

Майже одразу Україна отримала $2,1 мільярда першого траншу. Два наступні мали надійти до кінця 2020 року на загальну суму 3,5 млрд доларів, а четвертий транш — у 2021 році. Але зараз цей процес фактично поставлений на паузу.

Для того, щоб Україна отримувала транші, потрібно виконувати певні вимоги. Зокрема, продовжити пенсійну, медичну, освітню, антикорупційну реформи.

У вересні в МВФ наголошували на тому, що незалежність антикорупційних органів є однією зі складових для надання кредитів Україні. Якраз тоді Конституційний суд спершу визнав незаконним призначення Артема Ситника директором НАБУ, а згодом ще й скасував низку антикорупційних норм, зокрема щодо недостовірного декларування.

Коли ж Україні очікувати на наступний транш? Радник керівника Офісу президента Тимофій Милованов вважає, що до кінця року отримати транш Україна вже не встигне. Водночас можна встигнути зустрітися з місією МВФ та «досягти домовленостей на робочому рівні».

Заступниця очільника Нацбанку Катерина Рожкова в інтерв’ю «Українському радіо» також заявила, що Україна не встигає отримати транш від МВФ до кінця 2020 року, зокрема через те, що у Європі з 25 грудня розпочинаються різдвяні та новорічні свята.

«З точки зору фізичного отримання грошей — сама програма, в якій ми працюємо, вона передбачає певні етапи. Ці етапи розбиті на частини — коли МВФ оцінює як ми виконали взяті на себе зобов’язання і лише після цього виділяє певний транш. Етап, до якого ми зараз наближаємось, це — перегляд програми. Тільки після нього можливий і буде транш»,

— сказала Рожкова.

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×