Купити квартиру в Дніпрі

Без категорії

Другої державної мови в Україні не буде, – Разумков про зміну мовного закону

Другої державної мови в Україні не буде, - Разумков про зміну мовного закону

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков вчергове повідомив про потребу переглянути мовний закон. На думку спікера, закон “Про особливості функціонування української мови як державної” треба змінити з врахуванням позиції всіх громадян України. Проте введення другої державної мови Разумков виключає, повідомляє 24tv.ua, передає НСН.

Чому мовний закон треба переглядати, – спікер

Закон України повинен влаштовувати усіх громадян, незалежно від того, де вони проживають і якою мовою розмовляють. Про це Разумков повідомив на брифінгу у Верховній Раді, інформує 24 канал.

«Це – не економіка, де той чи інший крок буде влаштовувати великий або малий бізнес. Але коли ми говоримо про такі важливі питання, як мовне, гуманітарні питання, повернення тимчасово окупованих територій, потрібно враховувати позиції усіх», – пояснив Разумков.

Другу державну мову не вводитимуть

У яких саме змінах до мовного закону є потреба – Разумков не уточнив. Натомість спікер наголосив: введення другої державної мови в Україні не буде.

Крім того Разумков зауважив, що закони парламент ухвалює українською мовою, і виступи й обговорення їх у парламенті мають відбуватися державною мовою. Про це передає Укрінформ.

«Якщо ми говоримо про виступи народних депутатів України, я думаю, що вони повинні бути державною мовою. Це державна інституція, ми приймаємо закони українською, і, мабуть, представляти їх і висловлювати позиції по них також повинні державною мовою», – зазначив спікер.

Другої державної мови в Україні не буде, - Разумков про зміну мовного закону

Ініціативи щодо зміни мовного закону

  • Це вже не вперше Разумков наголошує на необхідності міняти мовний закон. На думку спікера, є проблеми щодо квот на телебаченні та радіо, а також не враховані інтереси людей, що проживають на території України та розмовляють різними мовами.
  • Голова Верховної Ради повідомив, що вже є законопроєкти, які зареєстровані у парламенті. Однак у найближчі тижні цих документів немає у порядку денному.
  • Про потребу міняти мовне законодавство говорили й інші нардепи від “Слуги народу”. Зокрема, Максим Бужанський вже повідомив, що зареєстрував відповідний законопроєкт.

Що відомо про чинний закон?

Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної” набув чинності 16 липня 2019 року. 6 грудня Венеціанська комісія вирішила, що документ не встановлює належного балансу між українською мовою та мовами меншин.

Другої державної мови в Україні не буде, - Разумков про зміну мовного закону

Другої державної мови в Україні не буде, - Разумков про зміну мовного закону

 

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×